Biznis vesti

Projekat "Zaplovi Srbijom": Potpisan ugovor o izgradnji putničkog pristaništa u Banoštoru na Dunavu

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2024

-

12:59

Projekat "Zaplovi Srbijom": Potpisan ugovor o izgradnji putničkog pristaništa u Banoštoru na Dunavu
Projekat "Zaplovi Srbijom": Potpisan ugovor o izgradnji putničkog pristaništa u Banoštoru na Dunavu - Copyright TANJUG/MGSI/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovali su danas potpisivanju Ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji projekta izgradnje međunarodnog pristaništa u Banoštoru i poručili da će taj projekat vredan 3,4 miliona evra doprineti razvoju turizma na Dunavu.

Vesić je rekao da je važno što će se graditi još jedan pristan na Dunavu, jer sve više turista dolazi kruzerima u Srbiju.

"Prošle godine smo imali 183.043 turista koji su došli kruzerima, što je za 35 odsto više turista koji su došli u Srbiju rekom nego 2022. godine. Taj trend će se nastaviti i država mora da izgradi neophodnu infrastrukturu kako bismo ih zadržali u našoj zemlji", rekao je ministar.

Naveo je da u Srbiji trenutno postoji 10 međunarodnih pristana od čega sedam na Dunavu i tri na Savi, te podsetio da su prošle godine na Savi otvorena pristaništa u Sremskoj Mitrovici i Šapcu, kao i na Dunavu u Zemunu.

Vesić je rekao da izgradnja pristana bez izgradnje kompletne infrastrukture nema nikakvog smisla i dodao da je međunarodni pristan u Banoštoru važan zato što će omogućiti turistima da posete Frušku Goru što je i do sada bilo moguće, ali ne na ovaj način.

"Kada krenemo u jedan ovakav projekat, to znači da treba izgraditi i lokalnu infrastrukturu koja bi omogućila da turisti koji dođu mogu maksimalno da provedu vreme ovde i vide šta sve imamo da im pokažemo", rekao je Vesić.

Naveo je da je u ovom delu Srbije prošle godine urađeno dosta kada je reč o putnoj infrastrukturi i da će se sa time nastaviti i ubuduće.

"U Srbiji imamo malo manje od 16.000 kilometara lokalnih i regionalnih puteva od čega je oko 7.000 u lošem ili ne tako idealnom stanju. Sa ovih 4.000 kilometara, uz oko 500 kilometara koje radimo godišnje, mi ćemo oko 6.000 kilometara puteva srediti u naredne četiri godine", rekao je Vesić.

Vesić je istakao da je izgradnja banoštorskog pristaništa jedna od aktivnosti u okviru kapitalnog projekta "Zaplovi Srbijom".

Gde će se sve graditi pristaništa?

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović naveo je da je reč o velikom projektu koji će umnogome doprineti razvoju turizma u beočinskoj opštini i celoj Vojvodini.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Vojvodine, pristaništa će se graditi u Banoštoru, Apatinu i Sremskim Karlovcima, a marine u Somboru, Smederevu, Velikom Gradištu, Golupcu i Kladovu.

"Time ćemo postati mnogo atraktivnija destinacija za turiste koji brodovima i kruzerima dolaze u našu zemlju", rekao je Mirović.

Mirović je istakao da investiranje u unapređenje nautičke ponude podrazumeva i ulaganje u prateću infrastrukturu i sadržaje, što treba dodatno da privuče turiste.

TANJUG/MGSI/Predrag Mitić

 

"Očekuje nas veliki posao kako bismo unapredili i ojačali našu turističku ponudu i ovo je važan projekat koji predstavlja korak u tom pravcu", naveo je Mirović.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić je istakao značaj potpisivanja ugovora za izgradnju međunarodnog pristaništa u Banoštoru, pre svega u cilju realizacije projekta "Zaplovi Srbijom" koji, kako je rekao, uspešno sprovode zajedno sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Agencijom za upravljanje lukama.

Osim toga, istakao je da je taj projekat značajan i zbog razvoja Fruške Gore koja je, kako je rekao, trenutno jedna od najbrže rastućih turističkoih destinacija u našoj zemlji.

Kandić je rekao da je izgradnja međunarodnog pristaništa u Banoštoru do sada najznačajniji projekat na Gornjem Podunavlju i podsetio da se na Donjem Podunvalju već rade dve marine, u Golupcu i Velikom Gradištu, kao i da se u opštini Majdanpek u Donjem Milanovcu radi međunarodno putničko pristanište.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović je rekao da će projektom izgradnje pristaništa u Banoštoru biti izgrađena kompletna infrastruktura pristaništa sa obaloutvrdom, propratnim sadržajima i objektima.

"Tu će biti objekti za lučke operatere, carinu, policiju, razradiće se i sama lokacija u smislu da će tu biti izgrađen digitalni muzej i razvijeni razni sadržaji, a sve sa ciljem da se privuče što više turista", rekao je Perović.

Predsednica opštine Beočin Biljana Janković je rekla da je ovo veliki dan za tu opštinu i istakla da je izgradnja međunarodnog pristaništa u Banoštoru jedan od naznačajnijih kapitalnih projekata u Beočinu koji će poboljšati kvalitet života građana koji tu žive.

"Takođe, izgradnjom ovog pristaništa naša opština će se pozicionirati na turističkoj mapi plovnog puta Dunava", dodala je Janković.

Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji ovog projekta potpisan je između Ministarstva turizma i omladine, Opštine Beočin, Agencije za upravljanje lukama i Direkcije za vodne puteve.

Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

Komentari (0)

Biznis