Biznis vesti

Potpisan ugovor za izgradnju 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i 700 kilometara kanalizacione mreže

Komentari

Autor: Euronews

05/08/2021

-

17:07

Potpisan ugovor za izgradnju 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i 700 kilometara kanalizacione mreže
Potpisivanje aneksa ugovora o izgradnji komunalne infrastrukture - Copyright Ministarvo građevinarstva

veličina teksta

Aa Aa

Realizacija najvećeg projekta izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture Čista Srbija zvanično je započela danas potpisivanjem aneksa između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kineskih investitora CBRC i predstavnika 14 lokalnih samouprava.

Ministar građevinarstvaTomislav Momirović izjavio je da će u okviru ove prve faze projekta  biti izgrađeno 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i oko 700 kilometara potpuno nove kanalizacione mreže u 14 opština i gradova.

“Plan Vlade Srbije je da je da u narednih pet godina izgradimo komunalnu infrastrukturu u više od 80 odsto lokalnih samouprava. Želimo da investiramo u komunalnu infrastrukturu i postrojenja za preradu otpadnih voda i time našu zemlju učinimo značajno čistijom za buduće generacije”, rekao je ministar Momirović.

Lokacije gde će se projektovati i početi s izvođenjem radova na izgradnji kanalizacione infrastrukture su: Varvarin, Knić, Banja Vrujci, Krupanj, Lajkovac, Mionica, Kučevo, Svrljig, Kladovo, Lazarevac, Veliki Crljeni, Obrenovac, Vranje, Novi Bečej, Kragujevac i Novi Sad.

Rina

 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zahvalio se resornom ministarstvu na angažmanu oko sprovođenja ovog projekta i naglasio da je izgradnja komunalne infrastrukture “višedecenijska želja i očekivanja naših meštana bez obzira na to da li pričamo o severu ili jugu Srbije”.

Projekat izgradnje komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Republici Srbiji Čista Srbija za čije sprovođenje je nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koncipiran je na osnovu potrebe za povećanom ekološkom zaštitom voda i zemlje.

Ministar Tomislav Momirović i direktor kineske građevinske korporacije CRBC Džang Sjaojuen potpisali su komercijalne ugovore o projektovanju i izgradnji kanalizacione infrastrukture i o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji. Ugovorima će biti omogućeno projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 lokalnih samouprava na 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis