Biznis vesti

Direktorka MMF: Srbija je definitivno svetla tačka u Evropi, zaslužila poverenje

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2024

-

09:22

Direktorka MMF: Srbija je definitivno svetla tačka u Evropi, zaslužila poverenje
Tanjug/Ministarstvo finansija - Copyright Tanjug/Ministarstvo finansija

veličina teksta

Aa Aa

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se u Vašingtonu sa generalnom direktorkom MMF Kristalinom Georgijevom koja je izjavila da je Srbija definitivno svetla tačka u Evropi i da je naša zemlja rezultatima zaradila poverenje.

Guvernerka je, kako je saopštila NBS, obavestila Georgijevu da ubedljiva pobeda Srpske napredne stranke na decembarskim izborima znači i nastavak potvrđeno dobrih politika. 
Predstavila je odlične rezultate koje je Srbija zabeležila i u prošloj godini - snažna dezinflacija, rekordne devizne rezerve, rekordan izvoz robe i usluga, rekordne strane direktne investicije, rekordna dinarska i devizna štednja. 

U pogledu projekcija, istakla je da očekujemo ulazak inflacije u granice cilja već u maju, kao i da očekujemo visoke stope rasta u narednom periodu u rasponu od četiri do pet odsto, uz visok doprinos investicija.

Georgijeva je pohvalila snažan napredak Srbije u prethodnom periodu, čestitala na svim rezultatima i rekla da je Srbija definitivno svetla tačka u Evropi.

Tanjug/Ministarstvo finansija

 

"Rekla je da nije iznenađena ubedljivom pobedom vladajuće partije jer su ljudi koji vode zemlju rezultatima zaradili poverenje. Veliko poverenje se zaslužuje radom i rezultatima, novim radnim mestima i boljim standardom. Kredibilitet se stiče delima, ne rečima. Pohvalila je vođenje zemlje od strane predsednika Vučića. Kada su se prvi put sreli, Srbija se suočavala sa poplavama. Od tada je u Srbiji urađeno mnogo toga i zemlja izgleda potpuno drugačije i svaki njihov naredni razgovor i susret je protekao uz mnogo sjajnih vesti. Rekla je da će se postarati da dođe u Beograd i vidi ukupan napredak. Generalno želi da ide u zemlje u kojima se programi uspešno sprovode, kako bi ta iskustva služila kao primer za druge zemlje i njihove politike", navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić joj je ranije rekao da Srbiji program sa MMF-om treba kao sidro.

"I to jeste tako, jer su makroekonomski fundamenti zemlje jaki, a aktuelni program se odlično sprovodi. Zna da je Srbija primer regionalne saradnje i da je tokom kovida obezbedila sve vakcine ne samo za građane Srbije, već i za ljude van naših granica. Čestitala je za Ekspo. Rekla je da izbori koje zemlje sada prave bitno utiču na dalji napredak, a kroz Ekspo Srbija je jasno pokazala da želi da se ubrzano razvija", navode iz centralne banke.

Tabaković je čestitala i 80. godišnjicu Međunarodnog monetarnog fonda i ukazala na to da Narodna banka Srbije ove godine slavi 140 godina postojanja i rada i da smo u grupi 20 najstarijih centralnih banaka u svetu.

"I ocena Međunarodnog monetarnog fonda da Srbija beleži impresivne rezultate i činjenica da smo na pola koraka do investicionog rejtinga, koji odavno zaslužujemo, potvrđuju ispravnost politika koje vodimo u Srbiji. Ipak, najbolji pokazatelji toga jesu održiv realni rast zarada i rast zaposlenosti u Srbiji", zaključila je Tabaković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis