Biznis vesti

Mali: Kamen temeljac za izgradnju nacionalnog stadiona biće postavljen 1. maja

Komentari

Autor: Tanjug

23/04/2024

-

09:39

Mali: Kamen temeljac za izgradnju nacionalnog stadiona biće postavljen 1. maja
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Kamen temeljac za izgradnju nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu biće postavljen 1. maja, najavio je danas ministar finasija Srbije Siniša Mali.

On je rekao da je to veoma važan projekat, jer je kako je naglasio, sport, odnosno fudbal postao ozbiljan svetski biznis.

"Mi hoćemo da kroz izgradnju stadiona dovedemo nove timove, događaje, turiste, da razvijemo jedan novi, potpuno drugačiji biznis", rekao je Mali za TV Pink.

On je podsetio da su već izgrađena tri potpuno nova stadiona u Zaječaru, Leskovcu i Loznici i da su tako u tim gradovima već pokrenute neke nove aktivnosti.

"Bio sam u Leskovcu, dakle, polako oko stadiona, već se grade neke nove zgrade. Dakle, jedna stvar pokreće drugu, odnosno, jedna investicija pokreće drugu", rekao je Mali i podsetio da niko nije verovao i u Beograd na vodi koji je nekada, kako je kazao, bio najružniji deo grada, a sada je veliko gradilište.

Tanjug/STR

 

Ministar je naglasio i da je projekat Ekspo 2027 najveća razvojna šansa za Srbiju u narednom periodu. On je naveo da će se u narednom periodu investirati ogroman novac, dodatnih 18 milijardi evra u sve aspekte društvenog i ekonomskog života Srbije do 2027. godine.

Kako je objasnio, ulaganja će biti usmerena u više od 300 projekata, među kojima su Ekspo koje postaje najveće gradilište u Evropi i gde će se najviše ulagati, zatim u puteve, zdravstvene ustanove, škole, brze pruge, kao i Bio4 kampus.

"Ekspo 2027 je samo povod da investiramo što više u celu Srbiju, u regionalni razvoj, u turizam, u sve ono što treba da podigne standard i kvalitet života građana Srbije", rekao je ministar.

Mali je naglasio da je za Srbiju najvažnije da u što kraćem periodu dobije investicioni rejting, odnosno da uđe u tu grupu razvijenih, najzdravijih ekonomija sveta i da to bude formalna potvrda svih reformi kroz koje smo prošli, odnosno ostvarenih rezultata.

"Sada smo na korak do tog rejtinga", istakao je Mali. On je podsetio da je na sastanku u Vašingtonu sa predsatvnicima MMF-a dogovoreno da sporazum Srbije sa MMF-om, koji ističe krajem ove godine, bude produžen za još dve godine, što je kako ističe, za građane Srbvije veoma važna vest.

"Važno da nastavimo rad sa MMF"

"MMF je najveća međunarodna finansijska institucija. Izuzetno nam je važno da nastavimo rad sa njom kako bi nastavili taj reformski proces koji smo započeli pre 11, 12 godina u Srbiji", rekao je Mali.

Ministar je naveo i da je Srbija tokom Prolećnog zasedanja MMF i Svetske banke u Vašingtonu predstavljena na pravi način i da smo dobili pohvale da je naša zemlja svetli primer kako treba voditi ekonomiju u teškim svetskim uslovima kriza, jer smo prošle godine zabeležili stopu rasta od 2,5 odsto, a u februaru ove godine 5,9 odsto, uz rast svih grana privrede.

Među tri glavna zaključka zasedanja, kako je kazao, navedeno je i da različite zemlje različito prolaze kroz krizu, te da u srednjem roku i dalje postoje rizici da zbog svetskih konflikata može da dođe do dodatnog ekonomskog usporavanja i to je najveći izazov u sledećih pet do 10 godina.

"Najvažnija stvar je da rastete, jer tada imate više novca za investicije, više novca za plate, za penzije, a ako nema rasta, onda stagnirate ili ako gledate u nekom vremenskom periodu, ustvari idete i unazad", rekao je Mali.

Mali je dodao i da "jedna mala Srbija", zbog odgovorne ekonomske politike koju vodi ostvaruje više stope rasta, što znači da nam se standard prema EU, ali i prema svima ostalima polako, ali sigurno, približava.

"Stope rasta koje mi imamo omogućavaju da završimo i projekte kao što je Ekspo, odnosno projekte kao što je Srbija 2027. Potpuno smo u dinamici da ostvarimo taj plan da do kraja 2027. godine, kao što je predsednik Vučić obećao, imamo prosečnu platu u Srbiji 1.400 evra, prosečnu penziju 650 evra i minimalnu zaradu 650 evra", rekao je Mali.

"Ulažemo 18 milijardi evra u više od 300 projekata širom Srbije"

Do 2027. godine biće uloženo 18 milijardi evra u više od 300 projekata u Srbiji, u okviru programa "Skok u budućnost - Srbija 2027", izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali.

On je rekao da je "Srbija 2027" mnogo širi program od samog Expo projekta, koji će obuhvatiti investiciju od oko 1,2 milijarde evra i to za izgradnju novog grada u Surčinu koji će, kako je naglasio, sadržati stambeni kompleks, Akvatik centar, kao i Nacionalni stadion i drugo.

"Expo je investicija od 1,2 milijarde evra, a ceo program Srbija 2027. podrazumeva ulaganja od 18 milijardi evra. Gradićemo i obnavljati škole, auto-puteve, brze pruge, saobraćajnice, BIO4 kampus, zdravstvene ustanove... To je sve deo prezentacije koju je održao predsednik Aleksandar Vučić kada je predstavljao ovaj program", rekao je Mali odgovarajući na taj način na kritike opozicije da je 18 milijardi evra planirano za projekat Expo 2027.

Ministar je naglasio i da je Expo razvojna šansa za Srbiju i povod da se ulaže mnogo više, kako bi građani imali veći kvalitet života. "Nama je Expo kišobran, povod da investiramo više u celu Srbiju i sve ono što treba da poboljša standard građana Srbije", zaključio je Mali.

 

Komentari (0)

Biznis