Biznis vesti

Mali: Srbija rekorder u privlačenju stranih direktnih investicija

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2024

-

11:15

Mali: Srbija rekorder u privlačenju stranih direktnih investicija
Mali: Srbija rekorder u privlačenju stranih direktnih investicija - Copyright tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija rekorder u privlačenju stranih direktnih investicija i da više od 60 odsto tih investicija u region Zapadnog Balkana dolazi u našu zemlju.

"Moramo da nastavimo tako, jer to znači nove fabrike, nova radna mesta, veće plate i penzije", rekao je on za RTS.

Mali je naglasio i da je Srbija u prethodnom periodu sačuvala stabilnost, što potvrđuje i udeo javnog duga koji je u bruto domaćem proizvodu (BDP) danas 47,6 odsto.

"To dovoljno govori kako precizno i pažljivo vodimo računa o svakom dinaru i da se ni na koji način ne igramo sa našom makoeonomskom stabilnosti i da precizno i pažljivo vodimo računa o svakom dinaru", rekao je Mali.

On je dodao da je pokazatelj stabilnosti Srbije i stopa nezaposlenosti, koja je rekordno niska i iznosi 9,1 odsto, dok je, kako je podsetio, pre 11,12 godina bila 25,9 odsto. Istakao je da i stopa zaposlenosti nikada nije bila veća i da iznosi 50,7 odsto, a to znači da nikada veći broj radnika u Srbiji nije plaćao poreze i doprinose.

"Treći pokazatelj stabilnosti je deficit. Planirali smo da prošle godine on bude 3,3 odsto, a bio je 2,2 odsto", naglasio je Mali.

"Svetske finansijske institucije prepoznaju napredak Srbije"

On je dodao da je Srbija prošle godine imala rast BDP-a 2,5 odsto i da je naš rast baziran na izvozu i investicijama, za razliku od mnogo razvijenijih zemalja.

"Samo u februaru ove godine stopa rasta našeg BDP-a bila je 5,9 odsto. I kada pogledate, rastu nam sve grane privrede, dakle rastu nam i industrija, proizvodnja, krediti, turizam, poljoprivreda i usluge. Dakle, to je za naše građane najvažnija poruka", rekao je ministar finansija Srbije.

Mali je naveo i da je njegova poseta Vašingtonu, gde je predvodio srpsku delegaciju na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke, kao i na brojnim drugim važnim sastancima, bila prilika da se predstavi šta je Srbija dosad uradila, naglašavajući da su svi rezultati i uspesi Srbije prepoznati kod najznačajnijih svetskih finansijskih institucija.

Tanjug/MINISTARSTVO FINANSIJA

 

"Tri su najvažnija zaključka te konferencije kada je svetska ekonomija u pitanju. Prvo je da je svetska ekonomija izbegla recesiju, ali da su stope rasta mnogo niže nego u prethodnom periodu, a oni su to nazvali soft lending, odnosno meko prizemljenje. Druga stvar je da su različite zemlje različito reagovale i prolazile kroz ovu krizu, a treća stvar je da i dalje u srednjem roku postoje veliki rizici zbog ovih konflikta, zbog svih izazova sa kojima se svet suočava, što može da dovede do usporavanja", rekao je Mali.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis