Biznis vesti

Miloš Vučević otvorio fabriku kompanije Lianbo u Novom Sadu: Investicija vredna 80 miliona evra plod jasne strategije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/04/2024

-

13:10

Miloš Vučević otvorio fabriku kompanije Lianbo u Novom Sadu: Investicija vredna 80 miliona evra plod jasne strategije
Tanjug/Nenad Mihajlović - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Lianbo Precision Technology Serbia danas je otvorila vrata novog pogona u Kaću.  Kineski lider na polju izrade metalnih komponenti za automobilsku industriju, u 14.000 kvadratnih metara angažovaće oko 500 srpskih radnika.

Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su mandatar za sastav nove vlade Republike Srbije Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, kao i ambasador NR Kine u Srbiji Nј. E. Li Ming.

"Koliko je uspešna kompanija 'Lianbo' pokazuje da su kupci najveće svetske kompanije - 'porše', 'maserati'. Došla je ozbiljna fabrika u našu Srbiju, u radnu zonu Kać", istakao je Vučević.

Investicija vredna 80 miliona evra, plod je jasne strategije.

U poslednjoj deceniji u Novom Sadu stopa nezaposlenosti smanjena je sa 19 na nešto ispod šest odsto.

To znači da je 50.000 ljudi rešilo pitanje radnog mesta. Plan lokalnih vlasti je da do 2025. godine, prosečna zarada stanovnika Srpske Atine iznosi 1.300 evra.

Gradonačelnik Novog Sada izjavio je da je dolazak kompanije Lianbo omogućen zahvaljujući poslovnom ambijentu, koje je godinama građen, korak po korak, sve u cilju boljeg životnog standarda Novosađana.

"Trebalo je mnogo rada, truda i mudrosti da stignemo do ovoga danas. Nismo se pitali da li možemo, znali smo da moramo, zbog Novog Sada i naše Srbije. Za samo 12 godina nizali su se uspeh za uspehom i fabrika za fabrikom. Sada je nezaposlenost ispod šest odsto. Na novosadskom tržištu beležimo rast stranih investicija, beležimo ulaganja od oko 332 miliona evra, a u narednom periodu očekujemo ulaganja od 370 miliona evra. Dolazak nove kineske kompanije je velika vest za Srbiju i Novi Sad", naveo je Đurić.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis