Biznis vesti

Šta je važno za kreiranje atraktivnog poslovnog ambijenta: Pet prioritetnih oblasti koje je definisao AmCham u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2024

-

07:12

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Američka privredna komora u Srbiji definisala je pet prioritetnih oblasti za koje smatra da mogu da kreiraju atraktivno moderno poslovno okruženje i da i u kratkom roku daju odmah neke konkretne rezultate. AmCham je, pozdravljajući imenovanje nove Vlade Srbije, nedavno saopštio da će biti pouzdan partner Vlade Srbije u sprovođenju neophodnih reformi i kreiranju stabilnog i predvidivog poslovnog okruženja. 

Tako je Upravni odbor AmCham-a definisao prioritetne oblasti za koje smatraju da mogu da doprinesu kreiranju modernog i atraktivnog poslovnog ambijenta u Srbiji, zasnovanog na predvidivosti, transparentnosti i konkurentnosti. 

Među pet prioritetnih oblasti za koje AmCham smatra da mogu da kreiraju atraktivno moderno poslovno okruženje, na prvom mestu je digitalna transformacija koja bi, kako je za Euronews Srbija rekao predsednik AmCham-a u Srbiji Stefan Lazarević, omogućila jeftinije, brže, efikasnije poslovanje za privredu u Srbiji. 

Tu su, dodaje, i dosledno sprovođenje zelene agende za energetski efikasnu i ekološki čistu Srbiju, kao i unapređenje sistema zdravstvene zaštite. 

Među prioritetnim oblastima su i, kako je naveo Lazarević, stabilno i predvidivo fiskalno okruženje i nastavak evropskih integracija, ali i svih drugih regionalnih integracija koji imaju za cilj proširenje tržišta, integraciju u jedinstveno tržište. 

Fokus na digitalnoj transformaciji 

Lazarević je naglasio da je prethodna Vlada Srbije duži niz godina uspešno radila na digitalnoj transformaciji. 

On smatra da bi sa istim entuzijazmom trebalo da se nastavi sprovođenje digitalne transformacije u Srbiji. 

Euronews/Printscreen

 

Kako je naveo, pre svega to se odnosi na olakšavanje i digitalizaciju određenih administrativnih postupaka, ali i na uvođenje nekih sistema kao što je E-Sud, priznavanje elektronskog potpisa i elektronskog dokumenta od strane svih institucija, kao i uvođenje novih tehnologija kao što je 5G, veštačka inteligencija, informaciona bezbednost. 

"Sve više smo svedoci da informaciona bezbednost i teme iz te oblasti postaju sve više tema svakodnevnog života, funkcionisanja privrede, ali imaju neki rezultat i na nas građane, pa u tom smislu treba se fokusirati na te stvari", rekao je on. 

"Teme od šireg značaja za građane"

AmCham je, kaže Lazarević, zelenu agendu podelio na dva dela - energetiku i zaštitu životne sredine. 

On smatra da je dobro što oba ministarstva u Vladi Srbije nastavljaju da vode iste ministarke i izrazio očekivanje da će tu moći da se postignu brzi rezultati imajući u vidu kontinuitet rada. 

"U oblasti energetike tu pre svega mislimo na ulaganje u izgradnju elektroenergetske infrastrukture, kako bi se diversifikovali izvori snabdevanja i kako bi se što više uključili izvori energije od obnovljivih izvora. Takođe, razvoj kapaciteta za skladištenje energije i za isporuku do krajnjeg korisnika", rekao je Lazarević. 

Unsplash

 

Kada je reč o zaštiti životne sredine, Lazarević je naveo uvođenje depozitnog sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom. 

Naglasio je da su to teme od šireg značaja za sve građane. 

"Energetika je svakako ključna i za građane i za privredu, rešavanje ovih problema u energetici znači privlačenje novih investitora, a životna sredina je tema koja se tiče svih nas. U Američkoj privrednoj komori se nalazi mnogo kompanija koje su prisutne na tržištima širom sveta i koje svojim primerom, znanjima, upravo pomažu tim tržištima i tim zemljama da unaprede svoju životnu sredinu", rekao je Lazarević. 

Sinegija javnog i privatnog zdravstvenog sistema

Među prioretima koje je naveo AmCham je i unapređenje sistema zdravstvene zaštite. 

Lazarević navodi da bi od javnog i privatnog zdravstvenog sistema trebalo napraviti jedinstven sistem. 

"Tačnije da oni sarađuju jer danas funkcionišu nezavisno kao dva paralelna sistema", dodao je on. 

Lazarević je precizirao da se sinergija javnog i privatnog zdravstva obezbeđuje kroz olakšavanje administrativnih postupaka i pravljanje jedinstvenih sistema i baza podataka. 

"Samim tim, to znači i digitalizacija zdravstva. Mislim da imamo jako dobre stručnjake, sistem se pokazao kao jako dobar i u vreme pandemije koju smo imali i ovo je prilika koja bi samo omogućila da se sistem još više unapredi i da zdravstvena zaštita za naše ljude bude još bolja", rekao je on. 

profimedia

 

Tako je naveo, na primer, izmene Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima kako bi se olakšala klinička ispitivanja i dodao da  AMCHam predlaže neke stvari koje bi olakšale administraciju u vezi sa lekovima. 

"Krajnji cilj je da se naši građani leče inovativnim lekovima, kojima se leče svi građani razvijenih zemalja. To je društvo ka kome mi idemo i ka kome stremimo, imajući u vidu brzinu razvoja ekonomije, pa u tom smislu u svim segmentima treba da pratimo dinamiku razvoja", smatra Lazarević. 

Kako održati stabilnost fiskalnog sistema 

Članovi AmCham-a u poslednjih pet godina, kako je naveo Lazarević, jako pozitivno ocenjuju fiskalni sistem u Srbiji, pre svega po pitanju predvidivosti i stabilnosti. 

"Takođe i tu imamo istog ministra i očekujemo da se nastavi ista dinamika održavanja stabilnosti tog sistema. Razlog zašto sada malo to, da kažem, više podvlačimo jeste činjenica da ulazimo u veće infrastrukturne projekte i uvek kada se ulazi u veće infrastrukturne projekte jako je bitno da izvori finansiranja dolaze iz realnog prihoda i da ne dolazi do narušavanja fiskalne stabilnosti da bi se to ostvarilo", rekao je Lazervić. 

Upitan o efikasnosti inspekcijskog nadzora i kako podstaći stručne kadrove da se prijave za poreske inspektore, Lazarević je rekao da se kroz digitalizaciju i pojednostavljenje procedura i pravljanje efikasnijih i modernijih inspekcijskih nadzora privlače i kadrovi, jer se menja sistem i način rada tako da svima to postaje mnogo zanimljivije. 

Šta je primamljivo za potencijalne investitore

Lazarević kaže da je Plan rasta EU za Zapadni Balkan novi signal ne samo za Srbiju već i za čitav region, navodeći da je integracija u jedinstveno tržište, bilo ono regionalno ili jedinstveno tržište EU, sigurno primamljiva za sve potencijalne investitore. 

"S druge strane, integracije garantuju predvidivost i stabilnost sistema. U tom smislu, siguran sam da su te regionalne inicijative od velikog značaja za Srbiju i budućnost. Kada pričamo o novim investitorima, ne pričamo samo o novim brendovima, novim kompanijama koje dolaze. Treba imati u vidu sve investitore koje već imamo u Srbiji, jer to su investitori koji svojim stabilnim poslovanjem doprinose našoj ekonomiji, a veliki broj njih iz godina u godinu odlučuje da širi svoje poslovanje u Srbiji", kaže on.

Lazarević je naveo da je ubeđen da region po svojim razvojnim karakteristima i strateškom potencijalu može postati evropska Kalifornija, što je izjavio i na nedavno završenom Adria samitu. 

Lazarević je rekao da se i na Adria samitu videlo da predstavnici poslovne zajednice žele da sarađuju i pronalaze načine kako da što bolje sarađuju.

"Takvim uvezivanjem sigurno možemo da pozicioniramo sebe ka svetu, ali i ka nama samima kao možda Kaliforniju Evrope", kaže on.

Lazarević je naglasio da su zajedničke pozitivne karakteristike regiona kreativni, dobro obučeni edukovani ljudi posebno u oblasti tehnologije, jako dobro razvijena infarstruktura i u domenu i telekomunikacija i druge infrastrukture, kao i rastuća IT tehnička i startap industrija.

Prema njegovim rečima, svi ti obećavajući potencijali jedinstveni su ne samo za jednu zemlju već za čitav region.

Komentari (0)

Biznis