Biznis vesti

Turizam se oporavlja od korone, a tri su omiljene destinacije domaćih gostiju

Komentari

Autor: Euronews

11/08/2021

-

18:00

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Prošlogodišnja zaključavanja i zabrane putovanja zadali su težak udarac turizmu. Ipak, 2021. godina donela je bolje vesti. Za prvih šest meseci ove godine, u Srbiji je zabeleženo 27 odsto više turističkih dolazaka u odnsou na isti period lane.


Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović kaže da se domaći turizam nije vratio na nivo iz 2019. godine, ali da je napravljen značajan pomak u odnosu na prošlu godinu.

"Mi zapravo čekamo da, zaključno sa krajem avgusta, uporedimo podatke i tada ćemo moći da onako objektivnije uporedimo ove poslednje dve godine. A poredeći sa rekordnom 2019. godinom, kada smo imali više od 10 miliona noćenja i kada smo dostigli odnos 50-50 stranih i domaćih turista, svakako da je ovo daleko lošija godina", kaže Labovićeva.

Korona je donela novi trend u Srbiji. Sve više naših građana obilazilo je Srbiju prošle godine, a to se nastavilo i ove.

"Ako je nešto dobro proizašlo iz cele te situacije sa koronom je što su ljudi, pruživši priliku Srbiji kao turističkoj destinaciji, stekli i tu naviku da putuju po našoj zemlji tako da mi verujemo da će i u narednom periodu nastaviti da putuju kroz Srbiju i da koriste svoj odmor ovde", navodi Labovićeva.

Euronews Serbia

Najpopularnije destinacije za domaće turiste su Vrnjačka banja, Sokobanja i Zlatibor. Zbog zatvorenih granica bilo je manje stranih turista, ali oni koji dolaze najviše posećuju Beograd.

O manjem broju stranaca svedoči i podatak da je od januara do sad 500.000 njih posetilo Beograd, a pre dve godine u istom periodu ih je bilo čak tri miliona. Na svetskom nivou gubitak u turizmu iznosi hiljadu milijardi dolara.

U odnosu na prošlu godinu beleži se 27 odsto više dolazaka turista i 23 odsto više noćenja, ali je to i dalje daleko manje nego 2019. Turistički promet u odnosu na godinu pre korone je manji za 40 odsto, a čak 65 odsto stranih turista je manje.

U Vojvodini beleže porast broja noćenja i poseta u odnosu na prošlu godinu. Beleže porast broja porasta u odnsou na prošlu godinu. Nije dostignut rekord iz 2019. godine, osetan je pad zbog epidemije. Milica Šušnjić iz Turističke organizacije Srbije.

"Došlo je do povećanja turista za prvih šest meseci Vojvodinu je posetilo 164.553 turista, što je 47,3 odsto više nego prošle godine. Domaćih je bilo  za 59,3 više, a rast stranih oko 21 odsto. Ostvareno je 445.292 noćenja za prvih šest meseci", navela je Milica Šušnjić.

Euronews Serbia

U letnjim mesecima, kada je došlo do ublažavanja epidemiološke situacije najposećenija su bila sela i salaši. 

"U prethodnoj 2020. najveću posetu beleže ruralna područja, kupališta na rekama, jezerima i bazenima. Podaci koji nam dolaze od lokalnih turističkih agencija govore o rekordnoj poseti Vrdnika, Palića i Belocrkvanskih jezera, gde se traži krevet više. Došlo je i do produžetka boravka, čemu su doprineli dodatni sadržaji, izleti, upoznavanje sa seoskim zanatima, škole jahanja. I subvencionisanje odmora od strane Ministarstva turizma je doprinelo dužem boravku", rekla je Šušnjićeva.

Wikipedia.org/Гојко Гаврило

 

Ona je napomenula i da je došlo do nagle ekspanzije ciklo turizma, a razlog su pogodni tereni za biciklističke staze i želja turista da upoznaju različite kulture, običaje i tradiciju.

Novinarka Vesna Bijelić, navodi primer Uvca, koji je bio najtraženija i najlepša destinacija, ali kaže da je i Fruška Gora visoko na listi gostiju iz inostranstva.

"Poslednjih godina se dosta ulaže u banjski turizam, ali bih istakla seoski turizam i domaćine koji su se potrudili da njihova ponuda bude sve bolja", rekla je Bijelićeva.

Živopisna priroda, čist vazduh, ali i brojni sadržaji za sve generacije, ono su što godinama privlači turiste koji dolaze u Sokobanju. Svi smeštajni kapaciteti ovde su od početka sezone popunjeni. Epidemioloska situacija je, kažu u TO, uticala da se oni značajno prošire, da gosti ostaju duže, sezona traje šest meseci, pa sve to pozitivno utiče i na lokalnu ekonomiju.

"Nismo imali otpuštanja ni u jednom objektu, ni u javnom , ni u privatnom sektoru, ljudi su uspeli sve da svoj posao održe zahvaljujući velikom broju turista. U Sokobanji trenutno boravi 15 hiljada gostuju. Ove godine polako se vraćaju i stranci. Prošle godine gotovo ih nije bilo, ove godine dolaze čak i iz Australije, Venecuele, najviše iz Zapadne Evrope i iz zemalja bivše Jugoslavije", kaže Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanje.

Wikipedia.org/Sasha SB

Sokobanja je jedna od omiljenih destinacija domaćih turista

Sokobanja je u godinama korone i rekorder po broju izdatih vaučera. Ove godine trećina od ukupnog broja biće ovde realizovana.    

I u Nišu se turizam polako oporavlja. Turista u ovom gradu možda najviše ima baš ovih dana, jer se održava jazz festival Nišvil, ali grad na jugu ima i druge brojne turističke atrakcije. 

"Vidimo da je došlo do porasta. Govorimo o mesecu julu kada je 18 hiljada turista posetilo naš grad. Znamo da je većina kapaciteta bila popunjena. Nišvil i ostali festivali koji su otvorili vrata niške tvrđave i našeg grada pozvali su inostrane turiste, pa je to povećanje 110% u odnosu na prethodnu godinu. Znamo i očekujemo podatke nakon Nišvila i ostalih festivala da će porast biti mnogo veći i da ćemo preći 200 odsto u odnosu na prethodnu godinu", kaže Dragana Petković iz Turističke organizacije Niša.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis