Novosti

Domaći turisti vole banje, strancima najzanimljiviji Beograd

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2021

-

11:54

Domaći turisti vole banje, strancima najzanimljiviji Beograd
Vrnjačka banja - Copyright Wikipedia.org/Royal

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji ima oko 75 odsto više domaćih nego stranih turista, koji za odmor najčešće biraju Vrnjačku Banju, Zlatibor, Sokobanju, Kopaonik, Taru, Divčibare, Vrdnik i Novi Sad, dok strance najviše privlače Beograd i planinski centri, izjavila je danas Tanjugu direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

"U prvoj polovini godine broj dolazaka turista u Srbiju porastao je za 27 odsto, dok je broj turista koji su imali prenoćište bio veći za 23 odsto, u odnosu na isti period prošle godine", kaže Labović.

Ona je rekla da će se prava slika, u odnosu na prošlu godinu, imati krajem avgusta kada se završava sezona i kada Republički zavod za statistiku bude zaključio podatke, kao i da će se uzeti u obzir to da prošle godine nekoliko meseci nije bilo turističkog prometa zbog pandemije.

"Rekordna godina što se tiče turizma u Srbiji bila je 2019. kada je zabeleženo 10 miliona noćenja, dok je ove godine zaključno sa krajem juna u Srbiji broj noćenja iznosio 3,1 milion", navela je Labović.

Dodala je da je broj dolazaka i noćenja inostranih turista u odnosu na rekordnu godinu, sada je niži za 65 odsto.

TO Zlatibor/Marko Cusin

Zlatibor je jedna od omiljenih destinacija domaćih turista

"Te 2019. odnos domaćih i inostranih turista bio 50 prema 50 odsto, a sada imamo više od 75 odsto domaćih tuirista u odnosu na inostrane turiste, što je posledica pandemije i zatvaranja granica", rekla je Labovićeva.


Strance najviše, ističe ona, privlači Beograd, pa više od 50 odsto njih se odluči da poseti prestonicu, a potom planinske centre, dok je najmanje interesovanje inostranih posetilaca za banjski turizam.

"Od ukupnog broja domaćih turista koji su putovali do kraja juna po Srbiji, 36 odsto je posetilo banje, 35 odsto planinske centre, a ostali su se opredelili za druga mesta po Srbiji", istakla je Labović.

Što se tiče razvoja turizma, kaže da su domaćini obogatili svoju turističku ponudu i dodali nove sadržaje kako bi posetioci produžili boravak na destinaciji, a da je država uložila u izgradnju puteva i infrastrukturu.

"Ono što je značajno za srpski turizam, to je da postojeće destinacije ulažu u proširenje sadržaja i raznolikost, a planinski centri koji su bili zimska destinacija, sada su postali celogodišnja destinacija za odmor, zahvaljujući dodatnim sadržajima", naglasila je Labović.

Banje više nisu samo za bolesne

Kada su banje u pitanju, otvorio se veliki broj hotela viših kategorija, tako da su banje promenile imidž mesta u koje se ide zbog rehabilitacije i oporavka i postale centri velnes i spa turizma.

Turisti u Srbiji najviše traže aktivan odmor i boravak u prirodi, ali, kako navodi Labović, veliko je interesovanje i za kulturno istorijske znamenitosti i gastronomiju.

Labović kaže da su zato ovi turištički proizvodi stavljeni u centar letnje promotivne kampanje Turističke organizacije pod sloganom "Biram Srbiju", koja je započeta u maju i trajaće do kraja avgusta.

Tanjug/Dragan Kujundžić

marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije

"Aktivan odmor i boravak u prirodi je ono što se traži i u svetu i kod nas, to nije trend nastao zbog pandemije i potrebe da se boravi na sigurnijim i bezbednijim destinacijama, već potreba ljudi za vraćanjem prirodi i antistresom", rekla je ona Tanjugu.

Dodaje da Srbija obiluje ovakvim lokalitetima, pa je samim tim primamljiva domaćim i stranim turistima. Labovićeva je izrazila nadu da će se strani turisti u narednom periodu vratiti u broju u kome su bili 2019. Pored ukusne hrane i netaknute prirode, Srbija se može pohvaliti spomenicima kulture, koji su jako interesantni stranim turistima.

"Veoma su posećeni lokaliteti vezani za rimski period, jer je činjenica da je 17 rimskih inperatora rođeno na teritoriji Srbije, a isto tako za turizam su važne znamenitosti koje su na Uneskovoj listi", istakla je Labović.


Domaće turiste posebno zanima verski turizam i najposećeniji su Žiča i Studenica kao i fručkogorski i ovčarsko-kablarski manastiri, dok je ova vrsta turizma među stranim gostima najpopularnija među onima koji dolaze iz Rusije.

Preporuka za vas

Filipče: Zbog stranih putnika povećan broj novozaraženih, moguće nove mere na jesen
Domaći turizam se oporavlja od krize - devizni priliv veći za 29, 3 odsto

Komentari (0)

Putovanja