Biznis vesti

Srpske firme dobile ponudu da grade auto-puteve u Gabonu: "To je tržište na koje možemo lako da se vratimo"

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2024

-

18:02

Srpske firme dobile ponudu da grade auto-puteve u Gabonu: "To je tržište na koje možemo lako da se vratimo"
Srpske firme dobile ponudu da grade auto-puteve u Gabonu: "To je tržište na koje možemo lako da se vratimo" - Copyright Tanjug/Video/Screeenshot

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas nakon razgovora sa ministrom javnih radova Gabona Flavijenom Nzoduom da je tržište Gabona otvoreno  za srpske kompanije, koje su dobile ponudu da u toj afričkoj zemlji grade auto-puteve.

Na sastanku u Privrednoj komori Srbije (PKS) bilo je reči o mogućnosti saradnje i poslovima koje srpske kompanije rade u Gabonu.

Vesić je istakao da je važno što je Gabon odlučio da se otvori prema Srbiji, navodi se u saopštenju MGSI.

"Ministar Nzodu nam je predstavio potrebe Gabona, a to je izgradnja auto-puteva, stambenih naselja, otvorene kišne kanalizacije, vladinih kompleksa zgrada. Nastavićemo komunikaciju, kako bi u narednih nekoliko meseci jedna delegacija srpskih kompanija, na čelu sa mnom i predsednikom PKS Markom Čadežom posetila Gabon i razgovarala o konkretizaciji saradnje", rekao je Vesić.

FOTO TANJUG/ Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/ Predrag Mitić

 

Vesić je rekao da  se time srpske kompanije, praktično vraćaju na staro tržište, gde su nekada jugoslovenske firme, poput Autoputa i Energoprojekta, radile na brojim projektima.

"To je tržište na koje možemo lako da se vratimo, jer je trenutak da naše kompanije iz oblasti infrastrukture prenesu znanje koje su stekle u našoj zemlji", rekao je Vesić.

On je zahvalio Gabonu na pruženoj šansi, koju će Srbija znati da iskoristi.

Dodao je da će, kada Srbija bude otvorila Ambasadu u Gabonu, u njoj biti i predstavništvo PKS, kao mesto za okupljanje srpskih kompanije koje će raditi u toj zemlji.

Ministar javnih radova Gabona Flavijen Nzodu zahvalio je ministru Vesiću na gostoprimstvu i istakao da su Srbija i Gabon višedecenijski prijatelji.

"Zaključili smo da Gabon prilično zaostaje u razvoju infarstrukture, posebno drumske. Zato smo i došli u Srbiju, koja je stari prijatelj Gabona. Istorija to i potvrđuje, jer je sedamdesetih godina bilo mnogo srpkih preduzeća koja su na impresivan način, stručno, u našoj zemlji gradili puteve, naselja", rekao je Nzodu.

FOTO TANJUG/ Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/ Predrag Mitić

 

Dodao je da je tokom posete Beogradu, u delegaciji na čelu sa premijerom Gabona, saznao i da je bivša Jugoslavija bila i suosnivač prve afričke banke, zbog čega je izrazio zadovoljstvo.

"Nismo se prevarili kada smo se okrenuli ka Srbiji, starom prijatelju", dodao je on.

Pozvao je ministra Vesića da poseti Gabon gde je, kaže, uvek dobrodošao.

"Ovo je trenutak da pređemo sa reči na delu, u duhu razgovora dva premijera. Napravićemo Mešoviti komitet, kako bismo stavili na papir sve mogućnosti za saradnju Gabona i Srbije, posebno u oblasti infrastrukture. Srbi su nam izgradili puteve, srpska preduzeća su dobrodošla u Gabon. Vi ste nama potrebni, trebate nam i dođite da još jednom potvrdite sve dobro što ste učinli u Gabonu. Neka se naša saradnja ponovo izrodi, sa velikom dinamikom. Narod Gabona vas čeka", poručio je Nzodu ministru Vesiću.

 

Komentari (0)

Biznis