Biznis vesti

Odbačena tužba protiv kompanije Uber zbog rasne diskriminacije

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2024

-

23:44

Odbačena tužba protiv kompanije Uber zbog rasne diskriminacije
Tanjug/AP/Rick Rycroft - Copyright Tanjug/AP/Rick Rycroft

veličina teksta

Aa Aa

Američki sud danas je odbacio grupnu tužbu u kojoj se tvrdi da je rasno diskriminatorna politika kompanije Uber tehnolodžis u vezi sa otpuštanjem vozača sa niskim ocenama putnika.

Deveti okružni apelacioni sud SAD sa sedištem u San Francisku saopštio je da Tomas Liu, vozač koji je podneo tužbu 2020. godine, nije pružio nikakve dokaze koji pokazuju da je Uber sankcionisao vozače sa niskim ocenama koji nisu bele puti učestalije od belih vozača.

Advokati tužitelja su tvrdili da će statistički dokazi, koji potkrepljuju njihove tvrdnje, biti dostupni samo ako se dozvoli da se slučaj nastavi do faze kada tužioci mogu da traže dokumente i svedočenje optuženih.

Uber traži od putnika da ocenjuju vozače, na skali od jedan do pet, i otpušta vozače koji ne uspevaju da zadrže visoke rezultate.

Liu, koji je azijski Amerikanac, rekao je u tužbi da je otpušten nakon što je njegov rejting pao ispod 4,6.

On tvrdi da je veća verovatnoća da će putnici dati loše ocene vozačima koji nisu belci, kao i da Uberovo korišćenje sistema ocenjivanja krši Zakon o građanskim pravima iz 1964. godine i kalifornijski zakon protiv diskriminacije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis