Biznis vesti

Jedan od naslednika BIP-a traži da se zaustavi prodaja dok se ne završi restitucija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/08/2021

-

22:51

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je juče kompanija Autočačak ponudila skoro 18 miliona evra za kupovinu Beogradske industrije piva, naslednici stare pivare tražili su od suda da obustave prodaju. Jedan od njih, Bogdan Veljković, kaže da da je ceo proces nelegalan.

"Da su mi rekli da mogu da budem na licitaciji, našao bih strane investitore koji bi mogli da plate deset puta više... Dakle, ko je ovde oštećen? Ja kao stari vlasnik, radnici koji su mislili da su akcionari, ali su prevareni, oni su imali akcije i budžet Srbije. Dakle, ako je neko spreman da da deset puta više, a u stvari ima samo jedan kupac, to je vrlo onako čudno ţ to su zvanični podaci, da je bio samo jedan ponuđač – vrlo čudno", rekao je Veljković, te dodao:

"Dakle to je sve namešteno, a kad je nešto namešteno, to je kriminal i to će da ima reprekusije i na Vladu i na sve".

Veljković je podneo zahtev za restituciju, a na pitanje dokle je stigao proces, odgovara da očekuje poziv od Agencije za restituciju.

"Nema rezulatata. Još čekam da me oni pozovou, jer da bi nešto moglo da se proda što je nacionalizovano mora da bude ročište, da mi kažu zašto ne može to da mi se vrati. Treba da mi kažu da li sam spreman da primim tu monetarnu kompenzaciju, koja je maksimalno 500.000, a neću da pristanem na to", rekao je Veljković.

Kaže i da, ako se ne ispoštuje ta procedura da je ceo proces prodaje ništavan.

Istakao je i da je upozoravao Agenciju za licenciranje stecajnih upravnika da ne prodaje BiP dok Agencija za restituciju ne završi proces. 

Rok od sedam dana da se potpiše kupoprodajni ugovor

Podsetimo, kompanija Autočačak juče je kupila AD BIP Beograd za 2,09 milijardi dinara (oko 17,7 miliona evra) na javnom otvaranju ponuda u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika.

Ponuda Autočačka je jedina koja je stigla na javni poziv za privatizaciju nekadašnje Beogradske industrije piva, i prihvaćena je, jer je iznosila više od polovina procenjene cene BIP-a kao pravnog lica.

BIP je bio u stečaju od 2016. godine, a pored centralne lokacije kod Mostarske petlje, gde se nalazi glavna pivara, poseduje nepokretnosti i proizvodne pogone na više lokacija u Beogradu, zatim u Čačku i Kragujevcu.

U imovinu BIP-a spada i 13 suvih žigova njihovih proizvoda.

Novi vlasnik Autočačak ima zakonski rok od sedam dana da potpiše kupoprodajni ugovor i 30 dana da uplati ostatak novca od visine depozita plaćenog za učešće u privatizciji do kupoprodajne cene.

Komentari (0)

Biznis