Biznis vesti

Koliko je opasan etilen oksid, zbog kojeg se gotovo svakodnevno u Evropi proizvodi povlače iz prodaje

Komentari

Autor: Biznis.rs

24/08/2021

-

14:09

Koliko je opasan etilen oksid, zbog kojeg se gotovo svakodnevno u Evropi proizvodi povlače iz prodaje
Koliko je opasan etilen oksid, zbog kojeg se gotovo svakodnevno u Evropi proizvodi povlače iz prodaje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Etilen oksid je važno, ali vrlo opasno jedinjenje i njegovo udisanje tokom više decenija izaziva neke vrste raka, izjavio je profesor Andreja Rajković sa Odeljenja za tehnologiju, bezbednost i sigurnost hrane Fakulteta za biotehničke nauke Univerziteta u Gentu, navodeći da mu nije poznato u kojoj meri se u Srbiji proverava prisustvo etilen oksida.

U poslednjih nekoliko nedelja zbog prisustva etilen oksida mnogi poizvodi su povučeni iz prodaje u Hrvatskoj, ali i u Srbiji i BiH. Već sa granice je krajem prošle godine vraćen susam iz Indije, a potom su u države regiona i Srbiju stigla obaveštenja da se povlači sladoled, konzerve tunjevine, a juče  su u Hrvatskoj potrošači upozoreni na prisustvo ovog pesticida u tabletama vitamina.

Agencija za hranu Albanije je danas objavila da je povukla iz prodaje 36 tona sladoleda zbog pojave etilen oksida, a saopšteno je i da je oko 12 tona ove poslastice već prodato.

"Etilen oksid je antimikrobno jedinjenje, vrlo velike efikasnosti, i kao takvo je ključno za sterilizaciju medicinske opreme", naveo je Rajković za portal Biznis.rs i dodao da je to jedinjenje jedno od glavnih koja se koriste u Americi za smanjenje nivoa mikroorganizama, kao što su gljive, bakterije ili virusi, u bilju i začinima.

On je rekao da je industrija začina procenila da se približno 32 odsto bilja i začina godišnje tretira etilen oksidom, a ideja je da nema zaostataka etilen oksida na začinima u vreme kada se konzumiraju, a da ostaci proizvoda reakcije ovog jedinjenja, kao što su etilen hlorohidrin ili etilen glikol, ne bi smeli da prelaze nivoe koji su rizični po zdravlje ljudi.

"I to se kontroliše, jer je poznato da udisanje etilen oksida tokom više decenija izaziva rak belih krvnih zrnaca, poput ne-Hodžkinovog limfoma, kijeloma ili limfocitne leukemije, kao i da može izazvati rak dojke", kazao je Rajković.

On je dodao da se smatra da su deca podložnija etilen oksidu nego odrasli, pa u tom smislu oni koji su bili izloženi ovom jedinjenju u ranom životu imaju veliku verovatnoću da razviju rak kasnije, a hronična izloženost etilen hloridu, takođe, može izazvati neurološke simptome.

U državama članicama Evropske unije je u proizvodnji hrane zabranjena upotreba etilen oksida, ali se on koristi u mnogim zemljama sa kojima EU trguje, pa je i EU uvela MRL od 0,05mg/kg za sve proizvode na tržištu.

Medija Centar Beograd

Profesor Andreja Rajković sa Fakulteta za biotehničke nauke Univerziteta u Gentu

Rajković je ukazao da je ceo problem sa kontaminacijom prehrambenih proizvoda tim jedinjenjem krenuo znatno ranije i da se njegovi ukupni gabariti još ne znaju, podsetivši da su još prošle godine krenuli povraćaji roba u Belgiji, nakon što je u njima utvrđen nivo etilen oksida iznad dozvoljene granice, a radilo se o susamu, poreklom iz Indije, koji je nađen u više od 100 različitih proizvoda.

Na pitanje zašto, ako je u pitanju zabranjeni pesticid, uopšte i postoji minimalna dozvoljena vrednost, Rajković je rekao da je razlog za to "što se zna da se koristi u državama van EU, a sama vrednost MRL je jednaka granici kvantifikacija prema uredbama EZ". On je rekao da se teško može odgovoriti na pitanje zašto se baš tako puno proizvoda sa etilen oksidom otkriva baš ove godine, kao da će analiza pokazati odakle dolaze kontaminirani sastojci.

"U RASFF bazi podataka je broj zemalja koje su prijavile kontaminaciju jako veliki – Belgija, Francuska, Španija, Poljska, Luksemburg, Nemačka, Norveška, Danska, Italija, Rumunija, Holandija, Litvanija, Grčka, Finska, Češka, Švedska, Austrija, Slovenija, Hrvatska. Ukupno ima 618 notifikacija od 9. septembra 2020. do sada", naveo je Rajković.

Prema njegovim rečima, od momenta kada se u toj bazi pojavi notifikacija koja je relevantna za Srbiju ili bilo koju zemlju, kreće se u provere da li se taj proizvod nalazi na tržištu, rade se analize i, po potrebi, proizvod se povlači. "Nije mi poznato u kojoj meri akreditovane laboratorije u Srbiji automatski u monitoringu, pri uvozu ili kontrolom bezbednosti hrane na tržištu, proveravaju prisustvo etilen oksida. Ne znam niti na kom broju uzoraka. Veliki broj analiza urađenih u EU je došao od samih proizvođača i trgovinskih lanaca. Naravno, i od odgovornih državnih institucija", rekao je Rajković.

Preporuka za vas

Još jedna država regiona povlači određene serije sladoleda zbog etilen-oksida
Nedimović za Euronews Srbija: U Srbiji nema sladoleda i voćnih jogurta koji su u Hrvatskoj povučeni sa tržišta

Komentari (0)

Biznis