Biznis vesti

Posle 75 godina, Alitalia od 15. oktobra leti u istoriju - ITA je nova italijanska državna avio-kompanija

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2021

-

09:24

Posle 75 godina, Alitalia od 15. oktobra leti u istoriju - ITA je nova italijanska državna avio-kompanija
Posle 75 godina, Alitalia od 15. oktobra leti u istoriju - ITA je nova italijanska državna avio-kompanija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Avio-kompanija Alitalija definitivno zatvara vrata 15. oktobra 2021. godine, nakon što je 75 godina služila kao nacionalni italijanski vazduhoplovni prevoznik. Od 25. avgusta, Alitalija više ne prodaje karte za letove posle 15. oktobra, a svi ranije prodati letovi predviđeni posle tog datuma su otkazani, preneo je portal thelocal.it.

Novoosnovana kompanija Italia Transporto Aereo ili ITA, u državnom vlasništvu, biće novi nacionalni italijanski avio-prevoznik. Alitalija, članica alijanse Skaj Tim koju čine još Delta Er Lajns, Er Frans i KLM, imala je dugogodišnje finansijske probleme i proglasila je stečaj u maju 2017.

Svi putnici koji su do 24. avgusta rezervisali letove kompanije Alitalija za putovanja posle 15. oktobra moći će da zamene karte za let kod druge avio-lompanije kako na domaćim tako i na međunarodnim linijama, a ako odluče da promene destinaciju moraće da plate razliku u ceni.

Naknada putnicima koji su kupili karte

Alternativno, oni koji su rezervisali let kod Alitalije nakon 15. oktobra mogu da zatraže potpuni povraćaj novca.


Italijanski list Korijere dela Sera procenjuju da je oko 255.000 ljudi rezervisalo karte kod Alitalije za letove posle navedenog datuma. Dodaje, takođe, da je vlada u Rimu izdvojila 100 miliona evra (117 miliona dolara) za isplatu naknade putnicima koji žele povraćaj novca.

Upravni odbor novog nacionalnog avio-prevoznika, ITA, dao je u međuvremenu obavezujuću ponudu za kupovinu 52 aviona Alitalije, kao i za njene aerodromske slotove i drugu imovinu.

Debi ITA-e na nebu dolazi u vreme ozbiljne krize za avio-industriju izazvane pandemijom korona virusa, pri čemu su naročito veliki prevoznici u problemu zbog sve žešće konkurencije jeftinih avio-kompanija. Iz ITA-e su najavili da će od aerodroma Rim Fjumićino napraviti glavni međunarodni vazduhoplovni centar, te da će milanski Linate postati drugi najveći aerodrom.

Njihov preliminarni poslovni plan za 2021. godinu uključuje 61 rutu do 45 različitih destinacija, uglavnom do drugih evropskih metropola kao što su Pariz, London, Amsterdam i Brisel. Na dugim relacijama fokusiraće se na glavne aerodrome u Sjedinjenim Državama i Japanu, uključujući Njujork, Boston, Majami i Tokio, piše portal thelocal.it.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis