Biznis vesti

Incident u Topionici Ziđin u Boru : Direktor koji je šutnuo radnika se izvinjava, komisija sprovodi internu istragu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/08/2021

-

16:30

Incident u Topionici Ziđin u Boru : Direktor koji je šutnuo radnika se izvinjava, komisija sprovodi internu istragu
Incident u Topionici Ziđin u Boru : Direktor koji je šutnuo radnika se izvinjava, komisija sprovodi internu istragu - Copyright Tanjug/Filip Krainčanić

veličina teksta

Aa Aa

Kineska kompanija Ziđin kuper Srbija najavila je pokretanje interne istrage povodom incidenta u kome je direktor Topionice, kineski državljanin, Lan Shicong šutnuo inženjera Nenada Jankucića. Ta kompanija je u saopštenju koje su preneli lokalni mediji navela i da je direktor Lan Šicong uputio izvinjenje Jankuciću i njegovoj porodici i da je izvinjenje prihvaćeno. Incident se dogodio 23. avgusta u pogonu borske topionice, a trenutak kada je Lan Šicong ničim izazvan šutnuo Jankucića zabeležile su kamere video-nadzora.

U saopštenju kompanije je navedeno da je Shicong prišao inženjeru Jankuciću, koji je trenutno vršilac dužnosti upravnika Topionice, i bez ikakvog razloga ga šutnuo nogom u butinu. Oni napominju da je Ziđin osnovao jedinstvenu Komisiju za istraživanje incidenta, koja se sastoji od predstavnika Kabineta za nadzor i reviziju, Sektora za ljudske resurse, Kabineta generalnog direktora i Sektora za pravne poslove i da je započela "istraživanje ovog necivilizovanog ponašanja".

Oni ističu da su 26. avgusta dobili dopis od sindikata, koji su prijavili "necivilizovano ponašanje određenog kineskog rukovodioca prema zaposlenom u svojoj nadležnosti", kao i da je sutradan Komisija za istraživanje incidenta sazvala hitan sastanak sa sindikatima i ocem oštećenog zaposlenog, tokom kog se Lan Šicong iskreno izvinio porodici Jankucić zbog necivilizovanog ponašanja u toku rada, kao i da je izvinjenje prihvaćeno.

Tanjug/Filip Krainčanić

 

"Nijednom rukovodiocu nije dozvoljeno da se necivilizovano ponaša i bez poštovanja ophodi prema zaposlenima. Kompanija predlaže da se pojača kulturološka razmena i da svi zaposleni, bez obzira na to da li se radi o kineskim ili srpskim zaposlenima, moraju u toku rada da poštuju druge, da budu ravnopravni sa drugima, da gaje prijateljske odnose i da sarađuju sa ostalim zaposlenima. Zahteva se od kineskih zaposlenih da na adekvatan način sprovode aktivnosti na jačanju kulturološke razmene i da savesno uče sprske običaje i navike", navodi se u saopštenju kompanije.

Direktor Lan je uputio pismo izvinjenja inženjeru Nenadu Jankuciću u kojem je istakao da ne razume dovoljno dobro kulturološke navike u Srbiji.

"Istovremeno nisam bio dovoljno strog prema sebi, te sam svoje loše navike preneo i na posao, čime sam svojim ponašanjem iskazao nepoštovanje prema Vama, i ozbiljno uticao na Vas i članove Vaše porodice. Izuzetno mi znači naš bratski odnos, stoga Vam se posebno izvinjavam i nadam se da ćete imati razumevanja, dok ću ja revnosno preispitati  svoje ponašanje i naučiti lekciju, da više razumem srpske običaje i navike, učinim svoje ponašanje boljim i da se što više prilagodim ovdašnjoj kulturi", napisao je Lan u izvinjenju srpskom inženjeru.

DS: Šutiranje radnika znak za uzbunu i reakciju države

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović izjavila je danas da je slučaj iz topionice bakra u Boru, u kojem je kineski direktor šutirao domaćeg inženjera, znak za uzbunu i reakciju države.

"Reč je nesumnjivo o posledici stanja u čitavoj državi u kojoj su strani investitori sa kojim vlast sklapa mutne i za Srbiju neisplative aranžmane praktično izuzeti od zakona i oslobođeni obaveze da poštuju čak i osnovno ljudsko dostojanstvo radnika", navela je Tatjana Manojlović u saopštenju DS.

Tanjug/Filip Krainčanić

 

Ona je pozvala nadležne državne organe da hitno reaguju u skladu sa zakonima Srbije na brutalno fizičko nasilje nad zaposlenim u firmi Ziđin u Boru i na svaki sličan slučaj u drugim preduzećima. Prema njenim rečima, skandal u borskoj topionici je takođe pokazao koliko je važno sindikalno organizovanje koje sada postoji praktično samo u javnom sektoru, a i tu najčešće ne funkcioniše na pravi način.

"Esnafske i druge stručne organizacije, pa i čitavo društvo, treba da pomognu i podrže sindikalno organizovanje u svim oblastima i preduzećima pošto to sadašnja državna vlast očigledno ne želi da uradi", ocenila je Manojlović.

Preporuka za vas

Komentari (2)

Gori su od Kineza

29.08.2021 17:38

Kada domaći investitori (kriminalci iz vremena DS pljačkaške privatizacije) šikaniraju, omalovažavaju, vređaju, otpuštaju, na plaćaju... to je u redu. Bitno je da to ne rade Kinezi.

nbgd

30.08.2021 09:27

"Reč je nesumnjivo o posledici stanja u čitavoj državi u kojoj su strani investitori sa kojim vlast sklapa mutne i za Srbiju neisplative aranžmane praktično izuzeti od zakona i oslobođeni obaveze da poštuju čak i osnovno ljudsko dostojanstvo radnika", navela je Tatjana Manojlović u saopštenju DS. AUUUU kakvo izvrtanje cinjenica. U stvari, negiranje bilo kakvih cinjenica, pravljenje price koja im odgovara i koja nema nikakvu slicnost sa ovim dogadjajem! To sto se psrovodi interna istraga, sto ce (verovatno) taj Kinez biti kaznjen, sto je uputio izvinjenje i sto je porodica prihvatila (kako god i sta god to znacilo), to nema veze. Kao sto je napisao u komentaru "Gosi su od Kineza", to sto "nasi" ljudi rade nasim ljudima po firmama koje su kupili njihovi kod su bili na vlasti, o tome se ne prica jer se NE SME! Sud i sudije njiohovim ne sude, rade bukvalno sta hoce. Srecom pa ovakva bljutava i izlizana retorika vise ne prolazi. Davno su prosle devedesete! Ne znam kada ce ovi sto sada vode DS to skapirati. SRECNO!

Biznis