Biznis vesti

Mihajlović i potpredsednik ruske Vlade razgovarali o novom ugovoru o gasu

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2021

-

19:48

Mihajlović i potpredsednik ruske Vlade razgovarali o novom ugovoru o gasu
Mihajlović i potpredsednik ruske Vlade razgovarali o novom ugovoru o gasu - Copyright TANJUG/MRE/ ZORAN PETROVIC

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike razgovarala je danas u Moskvi sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Aleksanderom Novakom, o procesu zaključenja novog dugoročnog ugovora o snabdevanju Srbije gasom i saradnji dve zemlje na novim projektima u oblasti energetike.

"Sastanak sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije koji je zadužen za oblast energetike dolazi u trenutku kad je ne samo globalna energetska kriza već i kad se pregovara o velikom broju novih ugovora o snabdevanju gasom", rekla je Mihajlović posle sastanka održanog u okviru u okviru "Ruske nedelje energetike 2021".

Kako kaže, razgovarali su o procesu zaključenja novog dugoročnog ugovora o snabdevanju gasom Srbije, gde su u toku pregovori Srbijagasa sa Gaspromom i oko količina i oko cena gasa.

"Dobili smo uveravanja potpredsenika Vlade Ruske Federacije da se će svakako naći zajedničko održivo rešenje i da će Srbija imati dovoljne količine gasa i narednih godina, s obzirom da važeći ugovor ističe krajem ove godine", dodala je Mihajlović.

Ona je istakla da je sa potpredsednikom Vlade Novakom razgovarala o tome kako da se saradnja dve zemlje u oblasti energetike podigne na još viši nivo, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike

"Bilo je reči o investicijama, pre svega NIS-a, ali i nekim budućim investicijama, o HIP Petrohemiji, o izgradnji gasnih interkonekcija, ali i o potencijalnoj saradnji na projektima u oblasti elektroenergetike. Ruska kompanija 'Silovje mašini', koja je radila revitalizaciju agregata na HE 'Ðerdap 1', zainteresovana je za učešće revitalizaciji i rekonstrukciji drugih elektroenergetskih objekata", navela je Mihajlovićeva.

Ona je današnji razgovor ocenila kao dobar i kvalitetan partnerski sastanak. Potpredsednik Vlade Ruske Federacije je istakao da postoji dugoročni odnos dve države u oblasti energetike i da ruska strana namerava da te odnose dalje razvija.

Novak je zahvalio potpredsednici Vlade na uspešnom završetku projekta Balkanski tok, koji je omogućio novu rutu za snabdevanje gasom, i dodao da se od oktobra ovim gasovodom isporučuje gas i Mađarskoj, preko teritorije Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis