Biznis vesti

Poskupljenje građevinskog materijala diže cene stanova - ko se odlučio na renoviranje nedeljno poseže dodatno u novčanik

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Lana Lukić

13/11/2021

-

09:35

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Cene građevinskog materijala od početka godine beleže rast, što je dovelo ne samo do porasta cena nekretnina u novogradnji, nego i do većih troškova gradnje u infrastrukturi. Tražnja u Evropi je sve veća, a pandemija je u velikoj meri usporila rute isporuka velikog broja materijala.

Za neke proizvode cena se udvostručila, a na stovarištima ističu da je lakše nabrojati šta nije poskupelo, nego šta jeste.

"Deo robe kao što je OSB skočio je 300 odsto, pa se vratio za nekih 150 odsto. Opekarski proizvodi su u proseku poskupeli za oko 25 odsto. Gvožđe oko 80 odsto, stiropor i građa oko 85 odsto. Gvožđe je nešto raslo, pa je padalo, ali vratilo se na onu prvobitnu cenu posle prvog velikog poskupljenja", rekla je za Euronews Srbija šefica stovarišta "AD Kopaonik" Tanja Aprcović Pejović.

Uprkos pandemiji zbog koje su se cene najviše menjale, trgovci pamte i teža vremena.

"Mislim da preteruju, da smo imali mnogo gore godine. Mi nismo nešto osetili nestašicu materijala, jer smo mi firma koja kupuje direktno od proizvođača i oni se trude da nas ispoštuju", dodala je Aprcović Pejović.

Pored gvožđa i stiropora, među materijalima koji su najviše poskupeli je i građevinska oplata, čija je cena skočila sa 53.000 na 86.000 dinara po kubnom metru. Cena dasaka je za 10.000 dinara veća, jer se u maloprodaji ovaj materijal teško nalazi jeftinije od 32.000 dinara po kubiku. Crep se sada plaća 17 dinara više nego u januaru, kada je koštao 85 dinara po komadu. Ipak, tražnja se ne smanjuje.

"Materijala nema i fabrike su u velikom problemu jer kamioni čekaju da proizvod izađe iz fabrike, bukvalno sa trake, spakovan i tako se tovari i ide dalje ka kupcima. Velika je tražnja za građevinskim materijalom trenutno i nemamo svih asortimana na stovarištima. Uvek nedostaje neka vrsta crepa koja je trenutno najviše tražena ili negde u nekom delu nedostaje gitar bloka, to je problem. Materijala nema, a može da se čeka i nekoliko dana", ističe Slavica Živković iz Udruženja savremene industrije glinenih proizvoda Srbije.

Predsednik države najavio je formiranje Radne grupe koja bi pokušala da reši problem poskupljenja građevinskog materijala. Euronews Srbija se pisao resornom ministarstvu i Privrednoj komori Srbije sa ciljem da saznamo u kojoj meri bi ovaj skok cena mogao da se odrazi na realizaciju već započetih radova na infrastrukturnim projektima, ali odgovor nije stigao.

Komentari (0)

Biznis