Biznis vesti

U Indiji se sprema zabrana kriptovaluta, predviđene oštre kazne i hapšenje bez naloga

Komentari

Autor: Euronews, Rojters

08/12/2021

-

23:09

U Indiji se sprema zabrana kriptovaluta, predviđene oštre kazne i hapšenje bez naloga
Bitkoin - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Predloženi zakon koji bi zabranio upotrebu kriptovaluta kao načina plaćanja u Indiji omogućiće i da oni koji krše zakon budu uhapšeni bez naloga i zadržani bez kaucije, sudeći prema anonimnom izvoru i nacrtu zakona u koji je Rojters imao uvid.

Vlada premijera Narendre Modija je ranije najavila da planira da zabrani većinu kriptovaluta. Ovaj potez usledio je nakon mera Kine u septembru, kojima je takođe ograničena upotreba kripto novčića. Prema nacrtu zakona, indijska vlada planira "opštu zabranu svih aktivnosti bilo kog pojedinca na rudarenju, proizvodnji, držanju, prodaji, (ili) trgovanju digitalnim valutama".

Kako piše, kršenje bilo kog od ovih pravila bilo bi "prepoznatljivo", i moguće je hapšenje bez naloga, kao i zadržavanje u pritvoru bez kaucije. Izvor koji ima direktna saznanja o tome, nije bio ovlašćen da razgovara sa medijima, pa samim tim i nije želeo da bude identifikovan. Ministarstvo finansija nije odgovorilo na mejl u kome se traži komentar. Iako je vlada ranije rekla da ima za cilj da promoviše blokčejn tehnologiju, predloženi zakon će takođe zadati udarac njenoj upotrebi, kao i nezamenljivom tržištu tokena u Indiji, rekli su advokati.

Vladini planovi da suzbije trgovinu kriptovalutama izazvali su pomamu na tržištu i neki investitori su imali značajne gubitke. S obzirom na to da je u poslednje vreme vrednost velikog broja kriptovaluta porasla, dosta ljudi je odlučilo da uloži novac u njih. 

Iako zvanični podaci nisu dostupni, procene industrije sugerišu da između 15 i 20 miliona kripto investitora u zemlji, sa ukupnim kriptovalutima u vrednosti od oko 450 milijardi indijskih rupija (5,3 milijarde evra).

Vlada sada planira da zabrani i oglase u vezi sa kriptovalutama koji imaju za cilj privlačenje investitora. Kripto novčanici koji omogućavaju ljudima da čuvaju digitalne valute van berzi takođe će verovatno biti zabranjeni, dodao je izvor.

Razlog za nove propise je ozbiljna zabrinutost centalne bankeu vezi sa kriptovalutama, a zaštitne mere koje su planirane trebalo bi da zaštite tradicionalni finansijski sektor od upliva kriptovaluta, navodi se u rezimeu nacrta zakona. Takođe, dodaje se i da će Indijski odbor za hartije od vrednosti (SEBI) biti regulator za kripto imovinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis