Biznis vesti

Lučić: MTS treću godinu zaredom najbolja mobilna mreža u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2021

-

10:45

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Mobilna telefonija Telekoma Srbija (MTS), prema merenjima RATEL-a, treću godinu zaredom je najbolja mobilna mreža u Srbiji, a generalni direktor te kompanije Vladimir Lučić kaže da je to očekivan rezultat, s obzirom na velika ulaganja Telekoma u mrežu.

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) je i ove godine sprovela merenja kvaliteta mobilnih mreža u Srbiji.

"Imamo najnovije vesti i sa ponosom možemo da kažemo da je RATEL i ove godine objavio svoja nezavisna merenja kvaliteta mobilnih mreža, koje inače radi od 2017. godine, i mi smo tri godine zaredom mreža broj jedan, mreža sa ubedljivo najboljim kvalitetom", rekao je Lučić za Tanjug.

Kazao je da je očekivano da Telekom bude na prvom mestu nakon velikih ulaganja u mrežu i zbog toga što ima dobre stručnjake.

Lučić je napomenuo da Telekom sada ima, kako je rekao, skoro 2.900 "sajtova" sa baznim stanicama i da su po tome u velikoj prednosti u odnosu na konkurenciju.

"Ove godine smo posebno intenzivirali razvoj i imamo rekord pošto smo implementirali više od 1.200 4G stanica. Time smo više od 85 odsto teritorije Srbije pokrili sa kvalitetnim 4G signalom i 98,2 odsto stanovništva ima kvalitatan 4G signal", rekao je Lučić Tanjugu.

Telekom je, ističe čelnik kompanije, doprineo razvoju interneta i u ruralnim područjima.

"Trudili smo se da popravimo kvalitet 4G u tom segmentu. Izuzetna mi je čast i što smo, pored toga, sada lideri i u izgradnji kvalitetne optičke mreže, a u u mobilnoj držimo korak, što su pokazali i ovi rezultati RATEL-a", naveo je Lučić.

Dodao je da Telekom sa dobijenim ocenama kvaliteta može da se pohvali kao najbolji evropski operateri.

"Izgraditi, razvijati i održavati najbolju mobilnu mrežu u Srbiji nije naš ultimativni cilj, već sredstvo da korisnicima pružimo najbolje i najkvalitetnije usluge na tržištu. Činjenica da je naša mobilna mreža već tri godine uzastopno najbolja i to po merenjima RATEL-a, jedine zvanične nacionalne institucije u Srbiji nadležne za merenje kvaliteta mobilnih mreža, jasno govori o našoj posvećenosti korisnicima i konstantnom ulaganju u modernizaciju infrastrukture", naveo je on.

Lučić je zahvalio svim kolegama na tom zajedničkom uspehu, a korisnicima još jednom poručio da nastave da uživaju koristeći usluge Telekoma.

"A mi ćemo se truditi da i u budućnosti opravdamo njihovo poverenje", dodao je Lučić.

Benčmarking mobilnih mreža (uporedna procena) sproveden je tokom septembra, oktobra i novembra ove godine.

"Podrška EIB-a omogućava da 60 odsto građana dobije pristup 5G mreži"

Napomenuo je da će kreditni aranžman koji je pre dva dana potpisan između Evropske investicione banke i Telekoma Srbija, a koji podrazumeva investiranje 70 miliona evra za uvođenje 5G telekomunikacione mreže i proširenje postojeće 4G mreže, širom Srbije značajno uticati na dodatno unapređenje korisničkog iskustva putem implementacije infrastrukture poslednje generacije.

Kako je rekao, podrška EIB-a će omogućiti da 60 odsto građana Srbije dobije pristup najsavremenijoj 5G mreži i da se pogodnosti 4G mreže prošire tako da budu pristupačne skoro svim građanima.

"Prema informacijama koje imamo aukcija se očekuje polovinom sledeće godine. Pripremamo se za taj trenutak, 5G nije samo instaliranje repetitora za 5G mrežu, već su važni i novi servisi kako bi korisnici osetili benefite te tehnologije", naveo je Lučić.

Tehologija 5G, objašnjava, podrazumeva veliko ubrzanje interneta, ali nije samo to, pošto omogućava i razne digitalne servise koji će omogućiti ljudima lakši život. Podsetio je da je Telekom Srbija nedavno sklopio partnerstvo sa Vodafonom koji je najveći telekomunikacioni operater u svetu i lider 5G mreže i naglasio da će Telekom zahvaljući toj saradnji brzo implementirati najbolja iskustva iz evropskih zemalja. Lučić je dodao je da zbog velikih ulaganja u prethodnom periodu već oko 30 odsto Telekomove mreže urađeno po najnovijoj tehnologiji i spremno za 5G mrežu.

AP/Mark Schiefelbein, Wikipedia.org/Telekom.Srbija

 

"I kada budemo dobili dozvolu za 5G, vrlo brzo ćemo uvesti tu tehnologiju. Zahvaljujući 5G tehnologiji se povećava brzina interneta zbog dodatnog frekventnog opsega, ali je suštinska tehnološka prednost u tome što je kašnjenje "od mašine do repetitora toliko smanjeno" pa će omogućiti, na primer, daljinsko upravljanje mašinama i mnogo toga drugog", objašnjava Lučić.

Prvi čovek Telekoma dodaje da će biti napravljeno mnogo novih digitalnih servisa, koji će imati, na primer, veliku primenu u zdravstvu kada je reč o nano robotima i ranom otkrivanju bolesti, zatim kod autonomnog upravljanja vozilima i u mnogim drugim oblastima.

"Za oko 15 godina će nam izgledati kao istorija to što smo mi upravljali volanom i menjali brzine", kaže Lučić i dodaje da će zbog razvoja robota i veštačke inteligencije mnogi segmenti poslova biti zamenjeni robotima i da će biti novih kreativnih poslova.

Lučić je naveo da je upravo to ta četvrta industrijska revolucija - razvoj nove tehnologije zasnovan na brzom internetu, što će promeniti čitav svet i ekonomska shvatanja. Čelnik Telekoma je istakao da to što je sa EIB-om sklopljen ugovor o kreditu pokazuje da najveća investiciona banka EU ima veliko poverenje u Telekom i njegov razvojni plan. Dodao je da EIB nudi najpovoljnije desetogodišnje kreditne aranžmane kojima pomaže državama u razvoju interneta i digitalne tehnologije.

"Drago mi je da su nas prepoznali kao lidera na tržištu", kaže Lučić i ističe da će Telekom ubrzati digitalni razvoj Srbije.

Na pitanje da li će Telekom sarađivati sa Nacionalnom platformom za veštačku inteligenciju otvorenom u državnom Data centru u Kragujevcu, Lučić je rekao da imaju odličnu saradnju sa Kancelarijom za IT i da će sarađivati i na tom projektu, kao i sa prvim preduzetničkim fondom za inovacije koje je pokrenuo Telekom.

 

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis