Biznis vesti

MMF: U toku snažan oporavak ekonomske aktivnosti u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2021

-

19:32

MMF: U toku snažan oporavak ekonomske aktivnosti u Srbiji
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je danas odluku o uspešnom završetku prvog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (PCI), ocenivši da je u Srbiji u toku snažan oporavak ekonomske aktivnosti.

S obzirom na dobro sprovođenje mera ekonomske politike i dobre makroekonomske rezultate, odluka je doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora MMF-a, što je mogućnost koja se koristi kada se proceni da formalna diskusija nije potrebna, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Odbor je ocenio da je u toku snažan oporavak ekonomske aktivnosti, koji je podržan obimnom i pravovremenom reakcijom nosilaca politike i snažnim pretkriznim rastom.

Po tom osnovu, bruto domaći proizvod Srbije je već u prvom tromesečju 2021. nadmašio pretkrizni nivo. MMF sada projektuje još i veći rast od prethodno predviđenog rasta u 2021. godini i nepromenjen rast u 2022. godini od 4,5 posto.

U izveštaju Fonda se naglašava značaj koji održavanje stabilnosti deviznog kursa dinara prema evru, i tokom pandemije, ima za očuvanje ukupnog potrošačkog i investicionog poverenja. Ocenjeno je i da je bankarski sektor dobro kapitalizovan i likvidan, da je finansijski sistem Srbije zdrav, o čemu svedoče svi pokazatelji, dok će važna podrška srednjoročnom rastu biti razvoj tržišta kapitala i nastavak dinarizacije.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković kaže da je odluka o uspešnom završetku prvog razmatranja ekonomskog programa očekivana, i ističe da smo uradili mnogo i tokom 2021. godine, koja će, takođe, ostati zapamćena kao pandemijska.

Kumulativno posmatrano, Srbija će ostvariti jedan od najboljih rezultata u Evropi u pogledu privrednog rasta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis