Biznis vesti

Kosovo protekle godine uvezlo iz Srbije robu u vrednosti oko 300 miliona evra

Komentari

Autor: Fonet

22/01/2022

-

21:40

Kosovo protekle godine uvezlo iz Srbije robu u vrednosti oko 300 miliona evra
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kosovo je tokom prošle godine iz Srbije uvezlo robu u vrednosti od oko 300 miliona evra, dok je u Srbiju izvezlo manje od dva miliona evra, preneo je danas portal Kossev pisanje Kohe.

Među prvih pet zemalja odakle se roba uvozi, osim Nemačke je Srbija, koja beleži povećanje u 2021. godini, na 300 miliona evra u odnosu na 2020. godinu, kada je uvoz iz Srbije iznosio 174 miliona evra.

Portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci rekao je za KosovaPress da dominiraju dve glavne industrije proizvoda koji se iz Srbije izvoze na Kosovo - prehrambena industrija i industrija građevinskog materijala.

"Što se tiče uvoza proizvoda iz Srbije, tokom 2021. imali smo uvoz u vrednosti od oko 300 miliona evra, što je smanjenje u odnosu na prethodni period. U vreme kada je Srbija godinama unazad izvozila robu na Kosovo iznosio je i do 450 miliona evra, tako da je prošle godine ostvaren pad u tom pogledu", rekao je Staviljeci.

On je naveo da je prošle godine izvoz Kosova u Srbiju iznosio oko dva miliona evra, dodavši da je u odnosu na period kada je postojao reciprocitet ili kada je bila blokada ili nulti uvoz iz Srbije, normalno da postoji trend rasta.

Prema njegovim rečima, tri glavna proizvoda koja se uvoze u zemlju ostaju nafta, cigarete i vozila, a što se tiče izvoza do 2020. godine prednjačili su čelik i razni otpadi, a 2021. prednjači nameštaj.

"Nameštaj sada čini oko 21 odsto kosovskog izvoza u različite zemlje. Povećan je i izvoz bezalkoholnih i alkoholnih pića koja predstavljaju oko pet odsto izvoza, kao i razni proizvodi od drveta", rekao je Staviljeci.

Kosovo je prvi put tokom 2021. godine zabeležilo povećanje izvoza robe u ukupnoj vrednosti od 62 odsto. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis