Biznis vesti

Između Beograda i Novog Sada saobraćaće tri tipa voza - samo brzi neće nigde stajati, a sada se zna i cena karte

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2022

-

15:20

Između Beograda i Novog Sada saobraćaće tri tipa voza - samo brzi neće nigde stajati, a sada se zna i cena karte
Euronews/Lana Lukić - Copyright Euronews/Lana Lukić

veličina teksta

Aa Aa

Povratna cena karte brzim vozom koji će saobraćati od Beograda do Novog Sada biće 1.600 dinara, a u jednom pravcu 1.000 dinara. To je danas na konferenciji za medije, povodom otvaranja konkursa "Pusti inspiraciju da te vozi" za novo ime i logo brzog voza u Srbiji, rekao generalni direktor Srbija voza Jugoslav Jović.

On je objasio da će to biti cena karte za direktnu vožnju od Beograda do Novog Sada ili obrnuto, u vozu koji neće imati usputna stajanja i koji će imati ketering. Jović je rekao da će na relaciji od Beograda do Novog Sada saobraćati tri tipa voza, jedan koji neće imati stanice, drugi koji će stajati na svim stanicama i treći koji će stajati na nekim stanicama.

Cene karata u vozovima koji će imati usputne stanice još uvek nisu precizirane. U Srbiju je za sada stigao jedan brzi voz koji razvija brzinu i do 200 kilometara na sat, a očekuju se još dva takva brza voza. U okviru konkursa se bira ime i logo za sva tri brza voza. Oni će biti posebno oslikani i imaće svoje ime", rekao je Jović.

On je dodao da će vozovi imati besplatan wi-fi, mini bar, poseban deo za velike prtljage, posebno mesto za osobe sa posebnim potrebama. Konkurs pod nazivom "Pusti inspiraciju da te vozi" za ime i logo novog brzog voza u Srbiji otvoren je danas i trajaće do 21. februara, a pobednička ideja biće nagrađena sa milion dinara. Pobednik konkursa i njegova najbolja ideja biće proglašeni 3. marta.

Vozom do Novog Sada od 15. marta

Ministar saobraćaja Tomislav Momirović je najavio danas da će brza pruga od Beograda do Novog Sada za komercijalni saobraćaj biti puštena 15. marta.

U izjavi za Tanjug, Momirović je naveo da je testiranje brze pruge i voza u toku, da će na toj liniji vozovi ići brzinom i do 200 kilometara na sat i zbog toga apelovao na građane da ne pretrčavaju preko pruge. Naglasio je i da su kazne za to veoma velike.

"Brzu prugu za komercijani saobraćaj pustićemo 15. marta. To će biti najkvalitetnija železnička infrastruktura u istočnoj Evropi, na kojoj će saobraćati najbolji vozovi u svojoj kategoriji", rekao je Momirović.

Ističe da je to povratak srpske železnice "na velika vrata". Ministar je dodao da su u toku radovi od Novog Sada do Subotice i kazao da se očekuje da će Beograd i Budimpešta biti spojene brzom prugom za tri i po godine. Naveo je da Mađari malo kasne sa radovima u odnosu na nas.

"Kada završimo brzu prugu od Beograda do Budimpešte to će biti prava revolucija. To je pravo pridruživanje Evropskoj uniji i to je prilika da 30 miliona ljudi koji godišnje posete Budimpeštu posete i Suboticu, Novi Sad, Beograd", rekao je Momirović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis