Biznis vesti

Starović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom biće velika prilika za privredu i građane

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2022

-

09:12

Starović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom biće velika prilika za privredu i građane
Starović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom biće velika prilika za privredu i građane - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović poručio je danas da je sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji bi trebalo da bude zaključen do kraja godine, velika prilika za Srbiju, našu privredu i građane.

Tim sporazumom se, kaže Starović, stvara mogućnost da se dodatno uveća plasman srpskih proizvoda na tamošnje tržište.

"Proces usaglašavanja i pregovaranja sada će imati snažan impuls, snažan vetar u leđa koji dolazi sa samog vrha, od dvojice lidera i siguran sam da ćemo u narednim mesecima zaista doći do zaključenja veoma važnog sporazuma", rekao je Starović za TV Prva.

On je poručio da pregovorima treba pristupiti oprezno i istakao da se tim sporazumom dobija puno toga, pre svega u sektoru prehrambene industrije.

"Mi smo pre samo desetak godina izvozili robu u Kinu u vrednosti od svega sedam miliona dolara, a sada je to više od milijardu dolara. To je uvećanje 150 puta, odnosno 15.000 odsto, ali potencijali su mnogo veći od toga", istakao je Starović.

Dodaje da bi sporazum o slobodnoj trgovini, osim povećanja našeg izvoza, značajno promenio investicionu ličnu kartu Srbije.

Na pitanje da li postoji bojazan da će kineski proizvodi preplaviti srpsko tržište, Starović odgovara da nema potrebe za tom vrstom strahovanja, kao i da se Srbija može uspešno izboriti od "napada" sa Zapada.

"Neće svi na Zapadu sa blagonaklonošću gledati na to što pregovaramo sa Kinom, ali smo do sada uspeli da se odbranimo od tih napada. Nama je potrebno da sustignemo naše evropsko okruženje i mi koristimo prilike koje se pred nama nalaze", naglasio je Starović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis