Biznis vesti

Konferencija o Otvorenom Balkanu: Saradnja je neophodna, ali je važno da ona bude udobna svima

Komentari

Autor: FoNet

08/02/2022

-

12:52

Konferencija o Otvorenom Balkanu: Saradnja je neophodna, ali je važno da ona bude udobna svima
Konferencija o Otvorenom Balkanu: Saradnja je neophodna, ali je važno da ona bude udobna svima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Balkanu je nužna saradnja, ali da bude udobna svima, da svi prihvate vlasništvo nad tim procesima, ocenio je danas predsednik Centra za međunarodnu politiku Dragan Đukanović. On je na konferenciji posvećenoj inicijativi Otvoreni Balkan rekao da treba uvažiti realnost u kojoj evropske integracije stagniraju.

On je postavio pitanje i kako bi eventualno bili regulisani odnosi Srbije i Kosova, odnosno kako bi se ratifikovali sporazumi u okviru ove inicijative.

Klaus Fizinger, u ime Fondacije Hans Zajdel, rekao je da osnivanje ove inicijativu prate pozitivni, ali i negativni komentari.

"Pozitivno je što se jača regionalna saradnja, jer su to načini da se prevaziđe nasleđe prošlosti, dok je negativan aspekt činjenica da je ta inicijativa nastala iz frustracije zbog stagnacije evropskih integracija i što njen deo nisu svih šest aktera u regionu", objasnio je Fizinger.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević rekao je da bi se članstvom Kosova u ovoj inicijativi možda relaksirali odnosi i lakše otvarala neka pitanja u dijalogu koji se vodi pod okriljem EU.

Kada je reč o ratifikaciji sporazuma Beograda i Prištine kroz inicijativu Otvoreni Balkan, on je kao primer naveo kako je to učinjeno sa Briselskim sporazumom, dodajući da kad ima volje ima i načina.

Konferencija se organizuje u hibridnom formatu, a na drugom panelu su planirana obraćanja Jovane Marović, ispred pokreta URA iz Crne Gore, Žarka Papića iz Inicijative za inkluzivno društvo iz Sarajeva i novinara sa Kosova Augustina Paljokaja. Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Kosovo ne učestvuju u inicijativi Otvoreni Balkan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis