Biznis vesti

Rebalans budžeta Vojvodine dva meseca nakon što je izglasan, u fokusu rasprave i novo zaduživanje

Komentari

Autor: Nataša Kovačević

08/02/2022

-

21:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Vojvodine raspravljali su danas o prvom rebalansu budžeta u 2022. godini i to manje od dva meseca otkad su taj budžet izglasali. Raspravljali su i o novom zaduživanju Pokrajine kod Evropske banke za obnovu i razvoj. Vojvodina se zadužuje radi poboljšanja energetske efikasnosti u oko 80 javnih objekata. Pokrajina će se zadužiti kod Evropske banke za obnovu i razvoj, a poslanici su izglasali da podigne kredit koji maksimalno može da iznosi do 12 miliona evra, s tim da će u 2022. godini povući tek prvu tranšu tog kredita od 3, 6 miliona evra. 

Pored novog zaduživanja, u okviru rebalansa budžeta, pokrajinski poslanici odlučili su i da odustanu od podizanja kredita od domaćih banaka za jedan drugi projekat, koji se tiče poboljšanja protivgradne zaštite. Naime, imali su neutrošena sredstva iz prethodnih godina koja su sada prebacili u ovogodišnji budžet i odlučili su da umesto kredita kod domaćih banaka deo tih neutrošenih sredstava iskoriste za finansiranje poboljšanja protivgradne zaštite. To je korak koji je deo opozicije pohvalio.

S druge strane, vrlo su kritikovali način na koji aktuelna vladajuća većina u Pokrajini donosi odluke o svojim prioritetima i raspoređuje prioritete napomenuvši da u trenutku kada oko 800.000 stanovnika Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu, kada koriste vodu koja je bogata otrovnim arsenom i drugim štetnim materijama, Pokrajina odlučuje da se zaduži kako bi podigla energetsku efikasnost 80 javnih objekata. Smatraju, dakle, da je taj novac trebalo preusmeriti i baviti se ovim suštinskim problemom za građane Vojvodine.

Kritikovali su, takođe, i novo povećanje tekuće budžetske rezerve, što su sredstva kojima pokrajinska vlada ima diskreciono pravo da raspolaže.

"Ako uzmemo da je 89, 9 milijarda dinara ovaj sadašnji budžet, to je negde od 5, 85 odsto od republičkog budžeta, a ustavna norma je da je sedam odsto pokrajinski budžet, onda opet nije ispoštovano. Odnosno, i ove godine, Vojvodina je zakinuta za 15 milijardi dinara ili za jedan regionalni vodovod, gde bismo mogli da rešimo problem vode za piće za jednu petinu pokrajine", rekao je Saša Šućurović iz  Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Đurađ Jakšić iz Srpske radikalne stranke je rekao da nije prošlo ni 40 dana u 2022. godini, a da pokrajinska vlast danas "hitno i panično menja odluku o tom najboljem budžetu na svetu, zato što je nekom palo na pamet da mu nedostaje šest miliona evra u budžetskoj rezervi".

Nenad Borović iz Srpske napredne stranke je rekao da je tekuća budžetska rezerva potrebna, jer se još ne zna u kojem pravcu će epidemija da se završi.

"U momentu kada je budžet koncipiran i usvojen brojke bile trocifrene, a sada su petocifrene", rekao je Borović.

Poslanici su raspravljali i o početku izrade Prostornog plana, koji je značajan za projekat izgradnje i modernizacije železničkog koridora od Beograda preko Šida do hrvatske granice. To je tačka koju je deo opozicije, a pre svega Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratska stranka Srbije, iskoristila da, kako su rekli, ukažu na lošu politiku i nepravedan odnos prema građanima Vojvodine budući da se istovremeno sa modernizacijom jednog dela pruge, u drugom delu Vojvodine železnički saobraćaj u potpunosti ukida i oni su podsetili na podatak i činjenicu koju je iznelo preduzeće "Infrastruktura železnice Srbije" da će ukloniti oko 400 kilometara pruge u Vojvoidini čime će pojedina mesta ostati potpuno bez vozova. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis