Biznis vesti

Švajcarski Štadler dogovorio saradnju sa Mind parkom, moguća proizvodnja savremenih vozova u Kragujevcu

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

21:57

Švajcarski Štadler dogovorio saradnju sa Mind parkom, moguća  proizvodnja savremenih vozova u Kragujevcu
Ministarstvo građevinarstva - Copyright Ministarstvo građevinarstva

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarska kompanija "Štadler", lider u proizvodnji šinskih vozila i kompanija "AMM Manufacturing" koja posluje u okviru Mind parka u Kragujevcu, danas su na sastanku u Kragujevcu dogovorili buduću saradnju. Prvom u nizu sastanaka prisustvovali su predstavnici Mind grupe, gradonačelnik Kragujevca, kao i vlasnik kompanije "Štadler", Peter Špuler i nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder, u svojstvu savetnika švajcarske kompanije.

Kako je rečeno, dogovoreni su prvi koraci, poput formiranja timova koji će raditi na razradi dalje saradnje između Štadlera i Mind parka.

"Sa tri kompanije sarađujemo u Srbiji. Do sada je ugovoreno preko 30 vozova i dabl-deker vozova, a sada još 18 vozova. Danas smo se sastali u Kragujevcu sa potencijalnim partnerima i nosimo jake utiske sa današnjeg sastanka u vezi sa mogućnostima koje pruža Mind park za buduću saradnju", rekao je vlasnik Štadlera.

Ministarstvo građevinarstva

 

Kaže da postoji mogućnost za proizvodnju komponenti, ali i za kompletne vozove, te da mu se veoma dopada preduzetnički duh kompanije i porodice Milanović, kao i njihov internacionalni ugled u proizvodnji delova za šinska vozila.

"Radujem se prilici da se ovde proizvode delovi za šinska vozila naše kompanije. Za sada je dogovoren tim koji će raditi na daljem razvoju naše saradnje", rekao je vlasnik Štadlera.

On je još jednom zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i upravi Železnica Srbije na dosadašnjoj saradnji, istakavši da se nada nastavku saradnje u Srbiji.

Nekadašnji kancelar Nemačke Gerhard Šreder rekao je da mu veoma prija boravak u Srbiji i Šumadiji i da oseća veliko poštovanje prema onome što je ovde napravljeno.

"Na jednoj običnoj livadi napravljen je veliki industrijski kompleks koji je važan ne samo za Srbiju već i šire i veoma je cenjeno u inostranstvu. I tako nešto voleli bismo da mi u Nemačkoj napravimo s vremena na vreme. Baš se radujem što sam u Srbiji i što se ovde oseća moć", poručio je Šreder.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić rekao je da je Kragujevac spreman za nove investicije, a da je dovođenje novih investitora i otvaranje novih radnih mesta prioritet.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis