Biznis vesti

Gde je u Evropi najduže odsustvo za očeve - u nekim zemljama tate imaju i više od 20 slobodnih dana kada stigne beba

Komentari

Autor: Euronews

20/02/2022

-

22:42

Gde je u Evropi najduže odsustvo za očeve - u nekim zemljama tate imaju i više od 20 slobodnih dana kada stigne beba
Knez Mihailova ulica - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor Tvitera Parag Agraval dospeo je na naslovne strane ove nedelje kada je objavio da uzima "nekoliko nedelja" roditeljskog odsustva nakon rođenja svog drugog deteta, piše Euronews. Otac koji uzima slobodne dane da bi proveo vreme sa svojom novorođenom bebom ne zvuči posebno vredno vesti, a ipak, pošto i dalje majke više vremena provode sa decom, mnoge je iznenadio Agravalov potez.

U Evropskoj uniji, očinsko odsustvo je priznato u 23 od 27 država članica, ali često postoji siva zona između odsustva zbog očinstva i roditeljskog odsustva.

Direktiva EU o ravnoteži između poslovnog i privatnog života usvojena je u junu 2019. Ona omogućava minimalno deset dana roditeljskog odsustva koje bi trebalo da se primeni u svim zemljama EU do avgusta 2022. godine.

Direktiva ima za cilj da podstakne ravnopravniju podelu roditeljskog odsustva između muškaraca i žena, reši nedovoljnu zastupljenost žena na tržištu rada i bolje podrži ravnotežu između poslovnog i privatnog života za roditelje i staratelje. Postoji niz faktora koji sprečavaju novopečene očeve da uzmu slobodno vreme. Istraživanja pokazuju da rodne norme, kulturna očekivanja i stigma i dalje igraju ulogu. Ali i nivo nadoknade i fleksibilnost aranžmana za odsustvo.

Kako se evropske zemlje kotiraju kada su u pitanju prava na roditeljsko odsustvo?

Srbija

Svakom ocu u Srbiji koji je u radnom odnosu sleduje pet radnih dana po osnovu rođenja bebe. Porodiljsko bolovanje otac u Srbiji može koristiti samo u posebnim slučajevima, kada majka napusti dete, usled smrti majke, izdržavanja zatvorske kazne ili kad je iz nekih drugih razloga majka opravdano sprečena da vodi računa o bebi, u slučaju hospitalizacije zbog bolesti. Međutim, po isteku ova tri meseca, otac može preuzeti brigu o detetu. Kako bi otac ostvario svoje pravo na odsustvo radi brige deteta, neophodno je da ga najpre majka prekine i vrati se na posao, kao i da se partneri u pisanoj formi međusobno usaglase oko odluke o korišćenju odsustva. Ovakva praksa kod nas je još retkost i tate se retko odlučuju da na sebe preuzmu brigu o bebi. 

Španija

Španija je jedan od lidera kada je u pitanju ravnopravnost oba roditelja u Evropi. U januaru 2021. roditeljsko odsustvo je produženo na 16 nedelja. Ovo vreme je u potpunosti plaćeno i jednako je plaćenom porodiljskom odsustvu u zemlji.

Italija

Italijanski očevi dobijaju 10 dana roditeljskog odsustva uz punu platu. Ovo je uvedeno 2021. godine, kada je povećano plaćeno odsustvo za dodatna tri dana. Nasuprot tome, majke imaju petomesečno porodiljsko odsustvo u iznosu od 80 odsto plate. Ako o detetu ne brine majka, otac tada ima pravo na isto odsustvo.

AP/Bernat Armangue

 

Francuska

Francuska je uvela produženo plaćeno roditeljsko odsustvo 2021. u pokušaju da omogući očevima da se više angažuju sa svojom decom i smanje nejednakosti u opterećenju brige o deci. Reformom je dužina roditeljskog odsustva udvostručena na 28 dana. Većinu troškova pokriva sistem socijalnog osiguranja, a samo tri dana pokriva poslodavac.

Nemačka

Očevi nemaju zakonom propisano odsustvo u Nemačkoj. Međutim, oni mogu da uzmu roditeljsko odsustvo do 14 meseci kada dobijaju nadoknadu između 300 i 1.800 evra. Ne mogu biti otpušteni sa posla dok su na ovom odsustvu.

Poljska

Trenutno očevi u Poljskoj imaju pravo na dve nedelje roditeljskog odsustva. Majka ima pravo na 20 nedelja, od kojih 14 mora da iskoristi. Ostalih šest nedelja može se preneti na oca.

profimedia

 

Poljska vlada planira da unese izmene u ovo do avgusta 2022. kako bi bila u skladu sa direktivom EU. Poljski mediji javili su ove nedelje da će, prema nacrtu izmena zakona o radu, svaki roditelj imati garanciju od 9 nedelja odsustva koje se ne može preneti na drugog. Roditeljsko odsustvo će takođe biti produženo sa 32 nedelje na 41 nedelju, a naknada za porodiljsko odsustvo biće povećana na 70 odsto roditeljskog dodatka.

Bugarska

Otac ima pravo na 15 dana plaćenog roditeljskog odsustva u Bugarskoj. Majke imaju pravo na 410 dana porodiljskog odsustva. Kada dete napuni šest meseci, majka može preostalo porodiljsko odsustvo preneti na oca.

Irska

Odsustvo koje dobijaju zaposleni u Irskoj kada im se rodi dete traje dve nedelje, a naknade za očinstvo iznose 250 evra nedeljno. Neki poslodavci mogu da pokriju punu platu tokom roditeljskog odsustva, ali nemaju zakonsku obavezu da to učine. Očevi takođe mogu da uzmu do 26 nedelja neplaćenog roditeljskog odsustva.

Švedska 

Švedska ima dobre rezultate kada je u pitanju slobodno vreme za oca nakon rođenja deteta.  Roditelji imaju pravo na ukupno 480 dana plaćenog roditeljskog odsustva između njih, pri čemu svaki roditelj ima pravo na po 240 dana, ali svako od njih mora da iskoristi minimum 90 dana. Ako bilo koji roditelj odluči da ne uzme tih 90 dana, ne može biti prebačen na drugog roditelja. Samohrani roditelj ima pravo na punih 480 dana.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Očevi imaju pravo na do dve nedelje plaćenog roditeljskog odsustva. Postoji i zajedničko roditeljsko odsustvo gde roditelji mogu podeliti do 50 nedelja odsustva i do 37 nedelja plate.

Mađarska

Otac ima pravo na pet dana odmora zbog rođenja deteta. Otac takođe ima pravo na neplaćeno odsustvo do navršene treće godine života deteta. Jedan roditelj ima pravo na dodatno plaćeno odsustvo do navršene dve godine života deteta.

profimedia

 

Isplaćeni iznos je 70 odsto prethodne zarade, ali ne može biti veći od 70 odsto dvostruke minimalne dnevne zarade.

Litvanija

Očinsko odsustvo u Litvaniji traje 30 dana i isplaćuje se u iznosu od 77,58 odsto primaočeve plate do maksimalno 2460 evra. Jedan roditelj takođe ima pravo na plaćeno roditeljsko odsustvo do dve godine. Ako roditelj odabere da ga uzima godinu dana, primaće 77,58 odsto plate, ako se odluči na dve godine, primaće 54,31 odsto plate za prvu godinu, a zatim 31,03 odsto plate.

Holandija

Očinsko odsustvo u Holandiji se plaća nedelju dana. Očevi tada mogu da uzmu dodatnih pet nedelja odsustva koje im može dopuniti socijalno osiguranje do 70 odsto njihove plate. Svaki roditelj takođe može da uzme neplaćeno roditeljsko odsustvo do 26 puta većeg broja nedeljnih radnih sati.

Češka

Od početka 2022. očevi u Češkoj imaju pravo na dve nedelje roditeljskog odsustva. Ako su uplatili osiguranje za bolovanje, dobiće 70 odsto plate. Roditeljsko odsustvo se takođe nudi majci ili ocu. Može trajati do treće godine i za to vreme roditelj može dobiti roditeljski dodatak koji se može isplatiti do maksimalno 12.336 evra za taj period.

Roditelji istog pola

Roditelji istog pola diskriminisani su u nekoliko evropskih zemalja, poput Mađarske i Bugarske, kada je u pitanju roditeljsko odsustvo. Pošto istopolnim parovima nije dozvoljeno da se venčaju ili usvoje dete u Mađarskoj, oni nemaju pravo na roditeljsko odsustvo kao par. Ako jedan od partnera ima malo dete, on ili ona su kvalifikovani sami po sebi, ali njihov partner nije.

Studija o pravima na roditeljsko odsustvo iz 2019. pokazala je da istopolni muški parovi u velikoj većini zemalja OECD-a imaju pravo na znatno manje plaćeno odsustvo od roditelja suprotnog pola i istopolnih ženskih roditelja.

Evropske zemlje rade na poboljšanju prava očeva na jednak odmor nakon rođenja deteta, uz pomoć direktive EU. Međutim, još treba da se uradi kako bi se premostio jaz i podstakli očevi da zaista koriste svoja prava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis