Biznis vesti

Postignut dogovor država članica EU - iz SWIFT sistema će isključiti sedam ruskih banaka

Komentari

Autor: Tass / Euronews Srbija

02/03/2022

-

13:26

Postignut dogovor država članica EU - iz SWIFT sistema će isključiti sedam ruskih banaka
EPA/JACQUES COLLET, AP/Andres Kudacki, pixabay.com - Copyright EPA/JACQUES COLLET, AP/Andres Kudacki, pixabay.com

veličina teksta

Aa Aa

Stalni predstavnici država članica EU postigli su dogovor o tome da sedam ruskih banaka bude isključeno iz platnog sistema SWIFT.  Evropska unija je isključila VTB, Banku Rusija, Otkritije, Novikombanku, Promsvjazbanku, Sovkombanku i VEB, objavio je Tass.

Kako navodi agencija, EU je, takođe, zabranila ulaganje u projekte finansirane zajedno sa Ruskim fondom za direktna ulaganja.

Prethodnih dana bilo je mnogo polemike oko toga koje će banke biti isključene, a za klijente u regionu najveća bojazan je bila da li će se na spisku naći i Sberbanka, koja ima poslovnice u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini. 

U međuvremenu je objavljeno da Sberbanku u Sloveniji preuzima NLB banka, dok će je u Hrvatskoj preuzeti Hrvatska poštanska banka (HPB).  Narodna banka Srbije je saopštila u utorak da je AIK banka završila preuzimanje Sberbanke Srbija. Ovu ruski banku u Republici Srpskoj je preuzela vlada, dok je u Federaciji BiH ona prodata ASA banci.

Na osnovu podataka koje je objavio Tass, ova finansijska ustanova nije na spisku banaka kojima su uvedene sankcije.

Ranije je spominjano i isključivanje svih ruskih banaka iz SWIFT sistema, a kako su stručnjaci objasnili za Euronews Srbija, u tom slučaju bi transakcije morale da se obavljaju direktno između banaka ili da se usmeravaju kroz nove alternativne sisteme, povećavajući troškove i stvarajući kašnjenja u isplati, što bi zakomplikovalo plaćanje, ali i isporuku robe. Članice EU izbegavale su i ranije da izbace Rusiju iz SWIFT, iako se o tome pričalo još 2014. godine.

Iz Centralne banke Rusije su, međutim, saopštili da su spremni za svaki scenario i da imaju sve neophodne resurse i instrumente da održe finansijsku stabilnost i obezbede neprekidan rad finansijskog sektora. Kako je ranije preneo Tass, Banka Rusije je takođe navela da je njen alternativni sistem za razmenu finansijskih poruka o transakcijama spreman da obezbedi nesmetan prenos finansijskih poruka unutar Rusije.

Šta je SWIFT?

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je globalna finansijska žila kucavica koja omogućava nesmetan i brz transfer novca preko granica. Funkcioniše kao sistem za brzu razmenu poruka kojima se korisnik obaveštava kada je novac poslat i kada je "legao" na račun.

Uspostavljen je 1973. u Belgiji i povezuje 11.000 banaka i institucija u više od 200 zemalja. Kroz njega dnevno prođe više od 40 miliona poruka o bilion transakcija kompanija i vlada.

Banke koje su isključene moraće direktno da posluju jedna s drugom, što bi moglo izazvati kašnjenja transakcija i dodatne troškove i na kraju bi moglo ruskoj vladi uskratiti deo prihoda.

Kontrolu nad SWIFT sistemom drži deset velikih svetskih banaka iz G-10 grupe, koju čine Belgija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Holandija, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Švajcarska i Švedska. Takođe, i Evropska centralna banka ima udeo u kontroli. 

Kako su objasnili stručnjaci, Rusija će morati da se okrene sopstvenom sistemu komunikacije među bankama, poznatom pod akronimom SPFS. U pitanju je sistem koji je i dalje u razvoju, a njegovo formiranje je krenulo 2014. godine, baš usled tadašnjih pretnji SAD koje su bile slične kao i sada. Uprkos tome što SPFS koristi više od 20 stranih i 400 domaćih banaka, ima dosta mana u poređenju sa SWIFT sistemom - prvenstveno visoke cene transakcija.

Inače, SWIFT funkcioniše tako što svaka banka ima jedinstveni kod od osam ili 11 karaktera, i uneo je pravu revoluciju u sisteme za slanje novca među bankama. Uzmimo za primer da korisnik jedne banke želi da pošalje novac korisniku druge, u nekoj drugoj državi. Tada banka iz koje se šalje novac šalje SWIFT poruku drugoj, koja kada je dobije, prebacuje novac na račun klijenta, prenosi Investopedia.

Sve do 1973. godine jedini raspoloživi način za komunikaciju bio je prilično komplikovani Teleks - uz svaku transakciju su išle poruke i opisi od po nekoliko rečenica, što je vodilo do velikog broja ljudskih grešaka.

 

Komentari (0)

Biznis