Biznis vesti

Brodovi će čekati kraće - potpisan ugovor o rekonstrukciji prevodnice "Đerdap 2"

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2022

-

13:12

Brodovi će čekati kraće - potpisan ugovor o rekonstrukciji prevodnice "Đerdap 2"
Brodovi će čekati kraće - potpisan ugovor o rekonstrukciji prevodnice "Đerdap 2" - Copyright MGSI, Đorđe Krstić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je danas u ime tog Ministrstva ugovor sa konzorcijumom "DSD Noell GmbH" za izvođenje radova na rekonstrukciji brodske prevodnice "Ðerdap 2" kod Negotina, čija je vrednost 29 miliona evra. On je rekao da će Negotin do septembra postati jedno od najvećih gradilišta u Evropi, posebno kada je u pitanju Dunav.

"Rad ove prevodnice danas karakteriše nepouzdanost i sve veći troškovi održavanja. Kao posledica toga, povećava se učestalost zatvaranja prevodnice zbog otklanjanja kvarova, a prosečno vreme čekanja za plovila je sve duže", rekao je Momirović.

Ukoliko ne bi sproveli ovaj projekat, kaže, to bi dovelo do učestalijih zatvaranja brodske prevodnice Ðerdap 2 na srpskoj strani reke, što bi stvorilo dodatni pritisak na prevodnicu na rumunskoj strani reke. Kako je rekao, to bi onda rezultiralo daljim povećanje vremena čekanja za brodove i negativnim efektima po vodni transport na Dunavu u celoj Evropi. Momirović je ugovor potpisao sa predstavnikom konzorcijuma Ioanom Gišeom.

MGSI, Đorđe Krstić

 

Ministar je naveo da smo za taj projekat iz kredita Evropske investicione banke obezbedili 60 odsto sredstava, dok se preostalih 40 odsto finansira iz CEF fonda (Connecting Europe Facility Fund).

"Imajući u vidu odlične rezultate koje smo postigli na projektu adaptacije brodske prevodnice Ðerdap 1, očekujemo da će radovi i na Ðerdapu 2 biti podjednako uspešni. Koristim ovu priliku da izrazim veliku zahvalnost Vlade Srbiji Evropskoj komisiji, kao i EIB-u na razumevanju značaja ovog projekta i finansijskoj podršci za njegovu realizaciju", rekao je Momirović.

Rekonstrukcija luke Prahovo

Ministarstvo će ugovoriti i početak radova na proširivanju kapaciteta Luke Prahovo, čiji je rad, kako kaže, od posebnog značaja za poslovanje RTB Bora i Industrije hemijskih proizvoda u Prahovu.

"Već za nekoliko meseci ćemo krenuti i u rekonstrukciju Luke Prahovo" dodao je ministar.

Ovaj projekat će obuhvatiti izgradnju novih skladišnih kapaciteta, zatim prvog tzv. zelenog terminala za prijem brodskog otpada, kao i rekonstrukciju kompletne infrastrukture ove luke.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Procenjena vrednost radova na infrastrukturi je oko 27 miliona evra, pri čemu smo sredstva obezbedili iz kredita EIB i budžeta. Konačno, do septembra ove godine ćemo ugovoriti i početak radova na vađenju potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata. Ovaj projekat omogućiće da plovni put i na ovom delu Dunava ispunjava propisane gabarita, s obzirom da potopljeni brodovi sužavaju plovni put sa propisanih 180 metara na svega 90 metara", naveo je ministar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis