Biznis vesti

Prodat prvi predmet na e-licitaciji zaplenjene robe u Srbiji: Skupoceni sat kupljen za 900.000 dinara

Komentari

Autor: A. M. / Z. R.

30/03/2022

-

10:28

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Prvi predmet ponuđen na prodaju na prvoj javnoj e-licitaciji u Srbiji, skupoceni sat marke hublot bing bang, prodat je za 900. 001 dinara! Početna cena bila je 885.000 dinara, a za njega su se nadmetala tri potencijalna kupca. Identitet pobednika licitacije nije poznat, jer su učesnici anonimni, kao i svi koji se prijave na e-licitaciju. Za drugi sat, omega speedmaster, početna cena je udvostručena. Ponuđen je za 773.000, a prodat za 1.355.000 dinara. Cena je podignuta 13 sekundi pred kraj licitacije, koja je ta ove predmete trajala po 20 minuta. 

Oko 3.000 građana i firmi registrovalo se na carinskoj aplikaciji za prvu elektronsku licitaciju trajno oduzete robe, koju je danas organizovala Uprava carina. Međutim, zahtev da licitira podneo je oko 500 zainteresovanih kupaca.  Uprava carina je ponudila na prodaju 20 predmeta, od kojih se neki prodaju i zbirno, kao skup robe koja je prethodnih meseci zaplenjena na srpskim graničnim prelazima. Među zainteresovanim kupcima je dvostruko više građana, nego firmi.

Prijavljeni građani su se nadmetali za pojedinačne predmete, dok su samo firme mogle da licitiraju pod rednim brojevima koji podrazumevaju zbirnu prodaju veće količine robe.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Ostvaren prihod od 3,3 miliona dinara

Od 20 stavki izloženih na prodaju, prodato je 13, čime je za budžet ostvaren prihod od 3.308.256 dinara. Redni brojevi koji nisu prodati na današnjoj e-licitaciji, biće izloženi na narednoj, koju Carinarnica Beograd planira početkom juna, pri čemu će početne cene danas izloženih predmeta biti umanjene i do 30 odsto.

"Kako na licitacijama mogu učestvovati samo oni koji prethodno polože neophodnu kauciju koja iznosi 30 odsto od vrednosti robe, za robu čija je prodaja ovoga puta oglašena, podneta su 464 zahteva, a 113 učešća je odobreno, što znači da je toliko kaucija uplaćeno. Iza tih odobrenih učešća, stoji 63 učesnika, 42 fizička i 21 pravno lice, jer su mnogi licitirali za više od jednog predmeta", saopštili su iz Uprave carina.

Očekuje se da će digitalizovana prodaja robe, omogućiti brojne benefite, počevši od toga da će mnogo veći broj zainteresovanih moći da učestvuje, pa će se samim tim postizati i viša prodajna cena, što je korisno za budžet u koji se sva sredstva ostvarena na javnim prodajama direktno uplaćuju.

''Krenuli smo odlučno u proces digitalizacije carinskih postupaka i to je naš prioritet u radu. Digitalizacija privredi i građanima donosi brže i efikasnije postupanje i smanjuje rizik od zloupotreba. Uvođenje e-licitacija je veoma važan iskorak na putu kojim dobijamo sasvim nepristrasne, sigurne, transparentne i konkurentne postupke licitacije, bez mogućnosti za manipulacije učesnika u postupku'', istakao je direktor Uprave carina Branko Radujko i dodao da su sada bilo kakve ''zakulisne'' radnje, kao što su dogovaranje i favorizovanje pojedinih učesnika, nemoguće.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Na spisku licitacije su osim skupocenih satova i nekoliko mobilnih telefona, bile i ekskluzivne ženske tašne, tri projektora, slušalice i USB kablovi, kao i izgubljeni prtljag koji se prodavao zbirno i za koji su mogla da licitiraju samo pravna lica.

U Upravi carina kažu da je najveće interesovanje bilo za izgubljeni prtljag za koji se prijavilo 17 licitatora. To su koferi i torbe, koji su stigli na Aerodrom "Nikola Tesla" i po koje niko nije došao u roku od 100 dana.

"Izlicitirana roba mora da se preuzme u Upravi carine Beograd u roku od osam dana, a ako kupac ne dođe po stvari koje je kupio gubi depozit i ne može da se prijavi za taj predmet u narednoj licitaciji", objasnio je Božidar Đurić, voditelj licitacije i carinski službenik.

Prema podacima Uprave carina, najskuplji predmet koji je ikada prodat na licitacijama je bio muški rolex od belog zlata, koji je bio ponuđen za 2,4 miliona dinara, a prodat je za 3, 1 milion dinara, odnosno oko 26. 000 evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis