Biznis vesti

Austrijska ministarka: Biće moguće plaćanje ruskog gasa u evrima

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2022

-

11:22

Austrijska ministarka: Biće moguće plaćanje ruskog gasa u evrima
Austrijska ministarka: Biće moguće plaćanje ruskog gasa u evrima - Copyright EPA/FILIP SINGER

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka ekologije i energetike Austrije Leonore Gevesler uverena je da će i dalje biti moguće plaćati ruski gas u evrima, a OMV je saopštio da je dobio obaveštenje o promenama u vezi plaćanja Gaspromu.

"Prema našim trenutnim saznanjima biće i dalje moguće plaćanje u evrima, zato što će biti uključena banka preko koje će se izvršavati plaćanje gasa", rekla je Gevesler javnom servisu ORF.

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio da će Gasprom ubuduće isporučivati gas samo za rublje, OMV je u međuvremenu dobio pisano obaveštenje o promeni pravila plaćanja.

"U međuvremenu smo dobili pisanu informaciju od Gasproma koju analiziramo", ističe OMV koji podseća da ugovori OMV i Gasproma predviđaju plaćanje u evrima.

Neophodne pripreme "za svaki slučaj"

Gevesler je kazala da je neophodno vršiti pripreme za svaki slučaj, za obustavu isporuke gasa iz Rusije.

Regulatorno telo "E kontrol" trenutno razmatra sa velikim potrošačima gasa u zemlji, kako bi u tom slučaju mogla brzo sprovesti potrebne mere.

Ministarka je ukazala da je zbog velike zavisnosti od ruskog gasa austrijska industrija veoma ranjiva. Ona naglašava da su kompanije godinama profitirale od jeftinog gasa.

"U poslednjih 10 do 15 godina vlada ništa nije preduzela da smanji zavisnost Austrije od Rusije. Austrija uvozi 80 odsto ukupne potrošnje gasa iz Rusije. Nemačka 50 odsto", podsetila je ona.

Apelovala je na austrijske kompanije i potrošače da se štedljivije ophode sa gasom i naftom.

Upravljač gasnog sistema Austrije (AGGM) navodi da nema prekida u snabdevanju gasom iz Rusije.

"Snabdevanje korisnika je proteklih dana u potpunosti pokriveno uvozom, a kapaciteti u skladištima rastu, poručuje AGGM.

Popunjenost skladišta gasa u Austriji na dan 31.marta bila je 13,1 odsto, a pre godinu dana popunjenost je bila još na 24,6 odsto.

Poređenja radi pre dve godine je popunjenost skladišta bila još 73,4 odsto.

Slični niski nivo popunjenosti skladišta gasa u Austriji je zabeležen 2018.godine sa 14,5 odsto.

Komentari (0)

Biznis