Biznis vesti

Putin potpisao ukaz: Od sutra plaćanje gasa u rubljama, "neprijateljske zemlje" moraće da otvore račune u ruskim bankama

Komentari

Autor: RIA Novosti / Tanjug

31/03/2022

-

15:35

Putin potpisao ukaz: Od sutra plaćanje gasa u rubljama, "neprijateljske zemlje" moraće da otvore račune u ruskim bankama
Putin potpisao ukaz: Od sutra plaćanje gasa u rubljama, "neprijateljske zemlje" moraće da otvore račune u ruskim bankama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da je potpisao ukaz o novom postupku plaćanja ruskog gasa sa, kako je navedeno, "neprijateljskim zemljama" u rubljama.

Te države će morati da otvore račune u ruskim bankama, a ukaz stupa na snagu 1. aprila, prenose RIA Novosti.

"Predlažemo partnerima iz tih država jasnu i transparentnu šemu. Kako bi kupili ruski prirodni gas, treba da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Upravo sa tih računa će se vršiti plaćanje gasa koji se bude isporučivao od sutra, 1. aprila ove godine", rekao je Putin.

Moskva kao "neprijateljske zemlje" označava one koje su uvele sankcije Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini.

Putin je dodao i da je Rusija snabdevala evropske potrošače gasom, da su ga oni platili u evrima, a potom ta sredstva zamrzli.

"U tom pogledu postoje svi razlozi da verujemo da smo deo gasa koji je isporučen Evropi isporučili praktično besplatno“, rekao je Putin, prenosi RIA Novosti.

Ruski lider je istakao da se to ne može nastaviti, navodeći da u slučaju daljeg plaćanja gasa po tradicionalnoj šemi, mogu biti blokirani i novi finansijski prihodi u evrima ili dolarima.

"Prelazak na plaćanje u rubljama sa zapadnim kupcima ruskog gasa ojačaće finansijsku i ekonomsku stabilnost zemlje", smatra Putin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis