Biznis vesti

Mihajlović na ministarskom sastanku u Sofiji: Više dobavljača gasa jedina šansa za energetsku bezbednost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/05/2022

-

12:21

Mihajlović na ministarskom sastanku u Sofiji: Više dobavljača gasa jedina šansa za energetsku bezbednost
Zorana Mihajlović - Copyright MGSI/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je da su diverzifikacija u gasnom sektoru i rad na zajedničkim strateškim rezervama ovog energenta ključni za regionalnu bezbednost i da je za Srbiju prioritet završetak gasne interkonekcije sa Bugarskom, saopštili su iz Ministarstva energetike. Ona je istakla da će završetkom tog gasovoda Srbija dobiti mogućnost snabdevanja gasom sa LNG terminala u Grčkoj ili iz Azerbejdžana.

Ona je to rekla u Sofiji, gde učestvuje na ministarskom sastanku "Jugoistočna energetska tranzicija – regionalna saradnja za energetsku bezbednost, diverzifikaciju i tranziciju", a na kojem, pored Srbije i domaćina Bugarske, učestvuju i Rumunija, Severna Makedonija, Grčka, Ukrajina, Turska i Azerbejdžan, kao i direktorka Direktorata EK za energetiku i predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice.

Mihajlovićeva je, zajedno sa bugarskim ministrom Aleksandrom Nikolovim, prisustvovala potpisivanju ugovora između "Bulgartransgasa" i "DZZD internacional gasa" za projektovanje, isporuku potrebnog materijala i opreme, izgradnju i puštanje u rad interkonekcije na bugarskoj teritoriji.

"Izgradnja interkonekcije sa Bugarskom je za nas najvažniji projekat. Radovi na našoj strani počeli su u januaru, danas je potpisan ugovor za radove na bugarskoj strani, čime će biti ubrzan proces izgradnje interkonekcije i sigurno je da će sve biti završeno do septembra naredne godine. Tada ćemo dobiti mogućnost snabdevanja gasom sa LNG terminala u Grčkoj ili iz Azerbejdžana", izjavila je potpredsednica Vlade.

Ona je rekla da su osim interkonektora Niš-Dimitrovgrad, Srbija želi da se poveže i sa Severnom Makedonijom i sa Rumunijom, i da će se razgovarati i o tome.

"Različiti putevi nabavke i dobavljači gasa i nafte jedini su način da jedna država bude stabilna, jer kada je jedna država nestabilna, onda to utiče i na čitav region. Sastanak je osnova za sve odluke koje ćemo kao region donositi, u saradnji sa EK i Sekretarijatom Energetske zajednice, uključujući koordinisano sprovođenje planova, zajedničku kupovinu i skladištenje, kao i dalju izgradnju interkonekcija. Suština je da razgovaramo o zajedničkim strateškim rezervama gasa, da vidimo koje interkonekcije su nam potrebne, da razgovaramo o tome da zajedno nabavljamo gas u budućnosti", rekla je Mihajlovićeva.

Regionalna radna grupa za energetiku

Ona je izjavila da će formiranje Regionalne radne grupe doprineti smanjenju zavisnosti od jednog dobavljača i uticati na povećanje energetske bezbednosti regiona, kao i da je cilj Srbije da obezbedi više snabdevača gasom, jer je to jedini način da budemo energetski bezbedni.

"Danas smo imali prvu radnu grupu u kojoj su sve države partneri koje žele da smanje zavisnost od jednog dobavljača, u našem slučaju je to zavisnost od Ruske Federacije. Da smo ranije radili na diverzifikaciji ne samo ruta, već i dobavljača, bilo bi jednostavnije, ali se cela Evropa opustila. Krajnje je vreme da učinimo sve što možemo kako bismo imali više dobavljača, jer je to jedini način da budemo bezbedniji. Znamo šta znače ratovi i kriza i zato je posebno važno da nastupimo zajedno i obezbedimo dovoljne količine energije. Povećanje energetske bezbednosti i diverzifikacija u mnogim zemljama Evrope trebalo je da se dese ranije, a ne da čekamo krizu i shvatimo koliko je loše zavisiti od jednog dobavljača, koji god bio“, rekla je ona.

MGSI/Zoran Petrović

 

Regionalna radna grupa deo je Platforme EU za kupovinu energije i predlozi će biti deo pripremnih scenarija EK za sprovođenje zajedničkog plana za pristupačniju, sigurniju i održiviju energiju (REPowerEU), koji će biti predstavljen sredinom maja.

"Važno je da ovaj sastanak pošalje i poruku soliradnosti i zajedništva, jer su neke stvari iznad politike. Ovde su i zemlje članice EU, predstavnici EK, Energetske zajednice, ali i drugih država koje nisu u EU, ali su važne za čitav lanac snabdevanja, kao što je Azerbejdžan, ili država koje su u procesu pridruženja poput naše zemlje i Severne Makedonije“, rekla je Mihajlović u Sofiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis