Biznis vesti

Penzioneri nezadovoljni zbog skoka cena prehrambenih proizvoda, traže sastanak s Vučićem

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2022

-

23:52

Penzioneri nezadovoljni zbog skoka cena prehrambenih proizvoda, traže sastanak s Vučićem
Penzioneri nezadovoljni zbog skoka cena prehrambenih proizvoda, traže sastanak s Vučićem - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje sindikata penzionera Srbije zatražilo je sastanak s predsednikom Aleksandrom Vučićem zbog drastičnog pogoršanja njihovog materijalnog položaja.

Penzioneri navode da je pogoršanje izazvano neočekivanim skokom cena prehrambenih proizvoda, ali navode i činjenicu da oko milion penzionera živi sa primanjima manjim od 30.978 dinara mesečno, tačnije sa 12.000 do 30.978, što je iznos prosečne penzije u Srbiji.

Navode i da je u toku 2021. i 2022. godine umrlo 47.800 penzionera više od novopridošlih i to zbog kovida i materijalne ugroženosti, te smatraju da je njihova obaveza da kao sindikat penzionera upoznaju predsednika sa aktuelnim stanjem.

U obraćanju Udruženje sindikata penzionera traži da ih predsednik primi narednih dana kako bi se u razgovoru usaglasili o izmeni "švajcarske formule" vanrednog usklađivanja penzija koje, tvrde oni, pale ispod 40 odsto prosečne zarade.

Traže i uvođenje minimalnih penzija znatno viših od poljoprivrednih, izradu socijalnih kartica za penzionere i rešenje pitanja kaznenih poena za prevremeni odlazak u penziju.

U pismu predsedniku kažu i da su svesni teškoća u kojima se Srbija nalazi i iskušenja koja Srbiju očekuju i podsećaju da zato predsednik ima podršku većine od milion i 600.000 penzionera, ali i poručuju da "s pravom očekuju da u ovoj teškoj situaciji neće biti zaboravljeni".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis