Biznis vesti

Ministarstvo: Posle novih sankcija do rafinerije neće moći da stiže ruska nafta, ali NIS može da uvozi druge vrste

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/06/2022

-

13:58

Ministarstvo: Posle novih sankcija do rafinerije neće moći da stiže ruska nafta, ali NIS može da uvozi druge vrste
Ministarstvo: Posle novih sankcija do rafinerije neće moći da stiže ruska nafta, ali NIS može da uvozi druge vrste - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle novog paketa sankcija EU Rusiji više neće biti mogućnosti da se do Rafinerije u Pančevu doprema ruska sirova nafta, ali bi NIS mogao da uvozi sve ostale vrste sirove nafte osim ruske, rečeno je za Euronews Srbija u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Kako se navodi u odgovoru MInistarstva, Srbija nije jedina evropska zemlja koja bi bila pogođena novim paketom sankcija EU, ali čini se sve da se obezbedi sigurno snabdevanje.

"Novim paketom sankcija zabranjuje se snabdevanje ruskom sirovom naftom preko bilo koje luke, morskim putem, a NIS se snabdeva sirovom naftom koja se tankerima doprema do luke Omišalj", navode u Ministarstvu.

Kako se napominje, to znači "da nema mogućnosti da se do Rafinerije u Pančevu više doprema ruska sirova nafta, ali bi NIS mogao da uvozi sve ostale vrste sirove nafte sem ruske, kao što je u prethodnom periodu je već uvozio naftu iz Iraka i nekih drugih zemalja".

Ministarstvo ističe da će se u narednom periodu, pored rešavanja pitanja snabdevanja, raditi i na povećanju zaliha sirove nafte, koje bi uz stabilne rezerve naftnih derivata dale dodatnu sigurnost u slučaju poremećaja na tržištu.

"Jedna od očekivanih posledica novog paketa sankcija EU je i pritisak na tražnju jer će i druge zemlje tražiti alternative uvozu nafte iz Rusije", ističe MInistarstvo rudarstva i energetike.

Period od šest meseci za implementaciju

Precizira se da šesti paket sankcija stupa na snagu od momenta objavljivanja ali da je dat period od šest meseci svim članicama EU za implementaciju u kojem treba da se završe svi postojeći ugovori i spot nabavke sirove nafte.

"Za derivate nafte su ovaj tranzicioni period je osam meseci. Prethodno navedeno se odnosi na sve nabavke koje se obavljaju transportom brodovima do luka", ističu u Ministarstvu.

Kako se dodaje, u šestom paketu sankcija postoje i izuzeci, a to su države članice EU koje se ruskom sirovom naftom snabdevaju preko naftovoda i gde je navedeno da Mađarska i Slovačka mogu da nastave sa snabdevanjem ruskom sirovom naftom naftovodom ali posle osam meseci više ne mogu da prodaju derivate nafte proizvedene od ovako uvezene sirove nafte članicama EU ili trećim državama.

"Bugarska, Češka i Hrvatska zbog svoje specifične situacije izuzete su i imaju mogućnost i ubuduće da nastave sa snabdevanjem i posle perioda od osam meseci ali su u obavezi da obezbede alternativne rute za snabdevanje", navodi Ministarstvo.

Kako se Srbija snabdeva naftom?

Pravac snabdebvanja preko Jadranskog gasovoda je jedini put Srbije za dopremanje sirove nafte, jer tom trasom Srbija uvozi sirovu naftu koju NIS prerađuje u Rafineriji u Pančevu. Nafta stiže tankerima do terminala u Omišlju i dalje Jadranskim naftovodom JANAF dolazi u Srbiju. Oko 23 odsto sirove nafte proizvodimo u Srbiji, 45 odsto uvozimo iz Iraka, 10 iz Kazahstana, oko 1 odsto iz Norveške, dok nam iz Rusije stiže oko 16 odsto nafte. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis