Biznis vesti

Gasprom smanjuje isporuke gasa kroz Severni tok za trećinu

Komentari

Autor: Rojters

15/06/2022

-

23:33

Gasprom smanjuje isporuke gasa kroz Severni tok za trećinu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski Gasprom najavio je dalje smanjenje količine gasa koji će prolaziti kroz gasovod Severni tok u Evropu sa 100 na 67 mliona kubnih metara dnevno, a nemački ministar ekonomije rekao je kako je cilj ovakvog poteza da se "poseje neizvesnost" i da se "podstakne rast cena goriva".

Drugo smanjenje kapaciteta snabdevanja u dva dana znači da će Severni tok raditi sa samo 40 odsto kapaciteta. Gasprom je prvobitno okrivio kašnjenje u nabavci opreme kompanije Simens, mada nemački regulator odbija ovakvo objašnjenje.

Uniper, najveći nemački uvoznik ruskog gasa, saopštio je da su isporuke iz Rusije smanjene za četvrtinu u odnosu na dogovorene količine.

Britanske i holandske veleprodajne cene gasa porasle su nakon Gaspromovog upozorenja, što je najnoviji primer kako je energetsko tržište postalo centralna tačka u ekonomskom ratu između Moskve i Zapada, preneo je Rojters.

Gasprom je u sredu saopštio da dodatno smanjuje upotrebu opreme koju je proizveo Simens u kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga.

"Argumentacija ruske strane je samo izgovor. To je očigledno strategija za uznemiravanje i povećanje cena", rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek u saopštenju posle najnovijeg smanjenja isporučenih količina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis