Biznis vesti

Poznate cene goriva u Srbiji za narednu nedelju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2022

-

14:37

Poznate cene goriva u Srbiji za narednu nedelju
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Na pumpama u Srbiji cena evrodizela u narednoj nedelji biće 212 dinara, dok će cena benzina biti 201 dinar za litar. Nove cene na pumpama biće danas od 15 sati. Prethodno je evrodizel koštao 209 dinara po litru, a benzin 187 dinara.

Vlada Srbije produžila je 31. maja trajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata do 30. juna 2022. godine. U tekstu Uredbe o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, navedeno je da je neophodno produžiti period važenja ograničenja cena na još 30 dana.

"Imajući u vidu da je tržište naftnih derivata još nestabilno, članovi vlade doneli su ovakvu odluku u cilju sprečavanja većih poremećaja na tom tržištu i radi očuvanja životnog standarda stanovništva", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

To znači da će i u narednih mesec dana, svakog petka Ministarstvo trgovine saopštavati najvišu dozvoljenu cenu dve vrste goriva - evro dizela i evro premium BMB 95.

Vlada Srbije je 10. februara prvi put donela Uredbu kojom se uspostavljaju nove cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije, a potom je ona 10. marta produžena na još mesec dana i oročena do 11. aprila. Potom je pre mesec dana usvojila izmenjenu uredbu koja se odnosi na ograničavanje cena evro dizela i evro premijuma BMB 95, koja je bila oročena do 31. maja, a naknadno je produžena do kraja juna.

Izmene su se odnosile na zaradu benzinskih pumpi kojima je omogućena za dinar veća marža. Najviša maloprodajna cena evro dizela i bezina, prema uredbi, dobija se kada se prosečna veleprodajna cena ovog derivata uveća za sedam dinara. Privremeno je tada smanjen i iznos akciza na derivate nafte za 15 odsto. Uredbu o visini akcize Vlada Srbije je već produžila do 30. juna na sednici prošlog četvrtka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis