Biznis vesti

Drobnjak: Open Balkan elektronska naplata putarina planirana za septembar

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2022

-

21:28

Drobnjak: Open Balkan elektronska naplata putarina planirana za septembar
Drobnjak: Open Balkan elektronska naplata putarina planirana za septembar - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Pravne službe tri preduzeća za naplatu putarine u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji rade na pripremi sporazuma o eksploataciji Open Balkan elektronske naplate putarine, a potpisivanje se očekuje početkom septembra, izjavio je za Tanjug direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Prema njegovim rečima potpuna izrada sistema elektronske naplate putarine u sklopu Otvorenog Balkana je planirana za kraj leta, odnosno kraj septembra ove godine.

Drobnjak objašnjava da je Open Balkan elektronska naplata putarine (Open Balkan ETC) zapravo rad na uspostavljanju jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

"U prethodnom periodu smo prošli kroz tehničke karakteristike tri naplatna sistema, Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Ustanovljeno je da su navedeni sistemi u skladu sa preporukama i direktivama Evropske komisije koja se bavi naplatom putarine u Evropskoj uniji", kaže Drobnjak.

Dodaje da trenutno proizvođači sistema za naplatu putarine u tri države - Institut Mihajlo Pupin u Srbiji, Aselsan u Severnoj Makedoniji i Autostrada u Albaniji rade na pripremi potpisivanja NDA sporazuma.

Ovi sporazumi podrazumevaju međusobnu saglasnost o čuvanju i razmeni podataka, kao i o njihovoj poverljivosti.

"Nakon potpisivanja NDA sporazuma očekuje nas i fizičko testiranje uređaja za elektronsku naplatu putarine, TAG uređaja, kroz sistem za plaćanje i Payment system, čija izrada je u završnoj fazi. Fizičko testiranje je planirano za avgust i septembar, a potpisivanje sporazuma se očekuje početkom septembra", kaže Drobnjak.

On navodi da su dalji planovi elektronske naplate putarine u sklopu pomenute inicijative širenje i na ostale države Zapadnog Balkana.

Dodaje da je aktuelnim predlogom planirano da građani Srbije u Severnoj Makedoniji i Albaniji korišćenjem OB (Otvoreni Balkan) uređaja ostvaruju popust od 5 odsto i recipročno za građane Severne Makedonije i Albanije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis