Biznis vesti

Mihajlović: Restrikcije struje nisu u planu, može da poskupi deset odsto

Komentari

Autor: Fonet

24/07/2022

-

11:33

Mihajlović: Restrikcije struje nisu u planu, može da poskupi deset odsto
Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Restrikcije struje nisu nijednog trenutka u planu, poručila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ocenila kako bi "bilo smešno" da Srbija, kao i sve druge zemlje, nema krizni plan za bilo kakvu situaciju, bilo da je reč o struji ili gasu, ali je nagovestila poskupljenje struje "do 10 odsto".

"Bilo je naslova u medijima, iz hrvatskih medija se prenosi kako će Srbija biti u restrikcijama električne energije. Neće biti restrikcija, to nije nijednog trenutka u nekom planu", rekla je Mihajlović za TV Prva.

Ona je poručila kako je "izvesno povećanje" cena struje, ali će se još videti u kom procentu.

"Cena struje ne raste da bi pokrila dugove EPS, oni su veliki, ali da ne bi rasli", rekla je Mihajlović i predvidela da bi nova cena električne energije mogla porasti do 10 odsto.

Mihajlović je navela da je Srbija u subotu zbog velikih vrućina potrošila 92 miliona kilovat sati, ali je morala da uveze devet odsto struje jer domaća proizvodnja nije dovoljna da pokrije toliku potrošnju. Srbija će, kako je rekla, imati dovoljno gasa, struje, naftnih derivata, ali je pitanje koliko će sve to koštati, jer je za to već dato milijardu evra, a biće potrebno i još.

"Kada je reč o uvozu struje, Srbija uvozi između šest i 12 odsto dnevnih potreba, a očekujem da bi to zimi moglo ići od 20 do 30 odsto", predvidela je ona.

Mihajlović je naglasila da u ovom trenutku 1.000 korisnika nema struju od 3,5 miliona potrošača. Ona je rekla da se cela država trudi da građani imaju struju i grejanje tokom zime, podsećajući da je sa Rusijom dogovorena isporuka gasa za naredne tri godine, da ima rezervi naftnih derivata, a struja će se uvoziti "sigurno još narednih godinu dana".

"Ne mogu da kažem da sam se navikla na negativnu kampanju prema sebi kad se formira nova vlada, a i kad se ne formira. Važno je šta ste uradili, šta ostaje iza vas, to je jedino bitno kad se razgrnu intrige, priče i lobiji", zaključila je Mihajlović.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Snezana Markovic

24.07.2022 13:38

Uzmite nam i dusu.Ej Srbijo,sta si dozivela!

Biznis