Biznis vesti

Gasprom isporučuje više od 42 miliona kubika gasa preko stanice u Ukraijini

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2022

-

11:16

Gasprom isporučuje više od 42 miliona kubika gasa preko stanice u Ukraijini
Gasprom isporučuje više od 42 miliona kubika gasa preko stanice u Ukraijini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gaspromove isporuke gasa u Evropu preko Ukrajine iznose danas 42,2 miliona kubnih metara dnevno preko gasne pumpne stanice Sudža, izjavio je novinarima predstavnik Gasproma.

"Gasprom će isporučiti gas za tranzit preko ukrajinske teritorije u količini od 42,2 miliona kubnih metara, koliko je potvrdila ukrajinska strana za 27. jul, preko pumpne stanice Sudža. Zahtev za isporuke preko stanice Sohanovka je odbijen", reako je predstavnik kompanije, prenosi Tass.

Dan ranije, zapremina pumpanja dostigla je 41,9 miliona kubnih metara.

Ukrajinski operator sistema za tranzit gasa je 10. maja saopštio da će obustaviti tranzit gasa u Evropu preko stanice Sohranovka počev od 11. maja zbog više sile, jer kompanija navodno ne može da kontroliše gasnu kompresorsku stanicu Novopaskov u oblasti Lugansk. Shodno tome, zahtevi za transport će, kako je navedeno, biti odbijeni i gas neće biti prihvatan.

Ruski gasni holding, međutim, smatra da ne postoji osnova za obustava pumpanja u ranijem formatu, i napominje da nije dobio bilo kakvu potvrdu o okolnostima više sile, navodi Tass.

Iz Gasproma su dodali da je tehnološki nemoguće da prebace sve količine gasa za tranzit na drugu interkonekcijsku kotu, odnosno na gasnu stanicu Sudža u ruskoj Kurskoj oblasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis