Biznis vesti

Zima sve bliža, a kupci se žale da nema peleta: Inspekcija kreće u kontrolu da bi se utvrdilo gde je zastoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2022

-

15:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Leto je na izmaku, a kupci se žale da ne mogu da nabave pelet na stovarištima. Nakon što je Vlada Srbije zabranila izvoz i ograničila cenu peleta na 320 evra po toni, gotovo je nemoguće doći do ovog ogrevnog proizvoda.

"Definitino postoji zastoj u tom lancu. Nije zastoj samo u Srbijašumama, kojima će sigurno pomoći vojska tako što će urediti šumske puteve i tako dalje, nego je zastoj definitivno kod prodaje, recimo, ogrevnog drveta, zastoj negde postoji u prodaji peleta", kaže ministarka energetike Zorana MIhajlović.

Dodaje da poreska uprava kreće i u kontrolu peletara, i da će se uskoro znati "ko je radio kako treba i ko je zaista prodavao ono što ima, a ko suštinski to nije radio".

Proizvođači, kažu, ne strahuju od inspekcije. Oni ističu i da ne dobijaju dovoljno sirovina od Srbijašuma.

"Nema tu puno filozofije. Znači, potrebno je da proizvođači peleta dobiju sirovinu onako kako je ugovoreno. Kada se to desi, peleta će biti dovoljno, jer će svi proizvodni kapaciteti biti uposleni. Neće se dešavati da proizvodjači peleta rade sa 50, 20, 30 odsto kapaciteta u zavisnosti od momenta do momenta", kaže direktor kompanije "Bioenergy Point" Mladen Stojadinović.

Samim tim će, ističe, i cena koštanja biti mnogo niža, jer će učešće fiksnih troškova u ceni biti manje, pa će tako i cena peleta biti niža.

"Prema tome, ako uspemo da stabilizujemo onaj deo koji se odnosi na nabavku sirovine, uspećemo da stabilizujemo celo tržište", dodaje Stojadinović.

Da li se pelet lageruje ili odmah prodaje?

Iz Srbijašuma demantuju navode proizvođača, i tvrde da su isporučili više sirovine peletarima nego prethodne godine.

"Moram da kažem da je ministarstvo energetike vrlo ozbiljno pristupilo tom problemu, da će vrlo brzo doći rezultati i da će se vrlo brzo videti da li je taj pelet u nekim magacinima i da li čeka bolja vremena za trgovce. Imamo takve informacije", kaže Igor Braunović iz Srbijašuma.

"Dakle, pelet nije mogao da nestane, on je morao da se proizvede, a inspekcije tržišne i poreske će vrlo brzo videti šta se desilo sa sirovinama", dodao je on

Sa druge strane, Stojadinović kaže da se sve što se proizvede, istog momenta stavlja na tržište, odnosno pušta u prodaju.

"Tako da ti navodi da se pelet lageruje, da se ne prodaje, da se čekaju neka bolja vremena, apsolutno su neistina, to se može videti direktno iz inspekcijskih nalaza", dodaje Stojadinović.

Nakon što je ministarka energetike Zorana Mihajlović saopštila da je inspekcija počela sa  kontrolom rada prodavaca i proizvođača, vlasnici stovarišta odbijaju da govore za medije.

Preporuka za vas

Komentari (2)

Splajser

22.08.2022 16:37

Zastoj je u tome sto je maksimalna cena 37000 rsd (mozda grešim), ali je zato cena kod proizvođača za 500din manja. E sada, bilo koji trgovac treba da plati prevoz od fabrike do svog skladista/stovarišta i da zaradi sa 500rsd razlike po toni... Šta, kao inspekcija nema informaciju gde je zastoj... Pa nista, jedno 7 dana na Kopaoniku da vidi... Ako ako...

Rada

22.08.2022 16:49

Dozvolite da se cena uvoznog peleta slobodno formira na trzistu,limitirajte cenu od 38.000 samo za pelet proizveden od sirovina dobijenih od Srbija sume,smanjice se pritisak Na pelet domace proizvodnje.Ovakvo je stanje neodrzivo..

Biznis