Biznis vesti

Mihajlović: EPS razmatra mogućnost poskupljenja struje za privredu, neće biti restrikcija

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2022

-

12:32

Mihajlović: EPS razmatra mogućnost poskupljenja struje za privredu, neće biti restrikcija
Zorana Mihajlović - Copyright Ministarstvo rudarstva i energetike

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Smederevu da vlada na sednici u četvrtak nije donela odluku o poskupljenju struje za privredu, ali je navela da EPS razmatra takvu mogućnost.

EPS još nije odlučio kada, koliko i da li će dati takav predlog, rekla je Mihajlovićeva na pitanje Tanjuga da li je tačna informacija da je vlada predložila Elektroprivredi Srbije da cena struje za privredu do kraja ove godine bude 95 evra za megavat-sat.

Mihajlovićeva je podsetila da je cena električne energije za privredu u Srbiji 75 evra po megavat času, a u Evropi 540 i 640 evra i skrenula pažnju da je to sedam ili osam puta skuplje nego kod nas.

Podsetimo, Zaključkom Vlade Srbije preporučeno je Elektroprivredi Srbije da do kraja avgusta, produži snabdevanje privrede električnom energijom po ceni od 75 evra za megavat-sat bez PDV za kupce na tržištu, to jest privredu.

Neće biti restrikcija struje

Mihajlović je izjavila danas u Smederevu i da restrikcija električne energije neće biti, ali da ministarstvo radi na preporukama za smanjanje potrošnje, kako bi se smanjili troškovi uvoza struje i gasa do kraja grejne sezone.

"Restrikcije nismo imali ni prošle zime kada je elektroenergetski sistem doživeo kolaps, pa in neće biti ni sada i država se trudi da obezbedi sve što nam je neophodno, ali su troškovi ogromni", rekla je na pitanje Tanjuga da prokomentariše tvrdnje u javnosti o restrikcijama, nakon obilaska gradilišta rezervoara za naftne derivate u Smederevu.

Ministarka je naglasila da je procena bila da će nam do kraja marta biti potrebne 3,5 milijarde evra za struju i gas, ali da cene na tržištu "divljaju", tako da je već danas jasno da nije moguće proceniti koliki će ti troškovi biti.

"Već danas prosečna cena za EPS u avgustu nije 450 evra nego 550 za megavat čas. Zato je poruka građanima i privredi da se država maksimalno trudi da obezbedi dovoljno novca kako bismo mogli da imamo sve što nam je potrebno do kraja grejne sezone i zato ministartvo radi na preporukama kako da smanjimo potrošnju električne i toplotne energije u naredna dva-tri meseca u javnim preduzećima, privredi, opštinama i domaćinstvima", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je kazala da je obezbeđen veći deo od neophodne 3,2 milijarde kubnih metara gasa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis