Biznis vesti

Viceguverner za Euronews Srbija: NBS će reagovati ako osiguravajuće kuće ne vrate građanima razliku od poskupljenja

Komentari

Autor: Teodora Vasiljević

26/08/2022

-

18:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Osiguravajućim kućama je upućena prepopruka da što pre i hitno reaguju i da cene premije autoosiguranja vrate na staro, izjavio je za Euronews Srbija Željko Jović, viceguverner Narodne banke Srbije. On je dodao da NBS očekuje da će već u narednim danima naplata premije ići po starim cenama i ističe da će svi klijenti koji su platili uvećane cene u ovom međuperiodu, nakon poskupljenja od 22 odsto, posle 1. avgusta, sada imati pravo da povrate ova sredstva. On je napomenuo da će na primeru premije od 13.000 dinara, ova vrsta umanjenja iznositi oko 2.800 dinara. 

Jović je rekao da će osiguravajuća društva definisati proceduru po kojoj će klijentima vratiti razliku, a da će centralna banka kontrolisati da li će građanima novac biti vraćen.

"Osiguravajuće kuće su dale obećanje, svi su prihvatili, a NBS će u narednom periodu kontrolisati da li osiguravajuće kuće to i sporovode i da li će klijentima koji su platili tih 22 odsto ta razlika biti vraćena. Kao i u slučaju svih drugih finansijskih usluga, Nnarodna banka ima nekoliko vidova kontrole koje preduzima samo u slučajevima da neko posle obraćanja društvu po prigovoru nije ostvario pravo na ostvarenje svoje finansijske usluge. Ako mu to nije povraćeno, onda će Narodna banka reagovati i preduzeti mere da se sve vrati u prvobitno stanje", objasnio je Jović za Euronews Srbija.

Jović je podestio da je od osiguravača traženo da sa onima koji su osigurali automobile od 1. avgusta kada su stupile na snagu nove cene, novac vrate. Nekoliko osiguravajućih kuća je već objavilo da će početi da vraća razliku u novcu od 22 odsto i dostavilo klijentima smernice po kojima treba da traže povrat novca.

"Povećanje je bilo neprihvatljivo"

Jović je rekao da je Narodna banka ustanovila da osiguravajuće kuće nisu imale osnova da podižu cene.

"Osiguravajuća društva su u obavezi da podnesu izveštaj do 30. juna Narodnoj banci Srbije, a kroz to izveštavanje nijedno od ovih društava nije skrenulo pažnju na osnovu procene njihovih stručnih službi da postoji nedovoljnost premije kod ove vrste osiguranja. To je osnovni razlog zbog čega je ovo povećanje bilo neprihvatljivo. S druge strane, ova linija osiguranja je jako profitabilna i ima prostora da apsorbuje ovu vrstu povećanja", istakao je Jović.

Viceguverner je naveo da je ova mera uvedena i zbog zaštite standarda građana, jer ova vrtsa osiguranja učestvuje sa nekih 0,67 odsto u indeksu potrošačkih cena.

profimedia

 

"Skok premije od 22 odsto izazvao je porast ukupne inflacije od 0,13 procentnih poena, odnosno bazne inflacije od oko 0,30 procentnih poena", rekao je Jović.

Podsetimo, guvernerka Jorgovanka Tabaković, je nedavno najavila ovaj potez, kada je prilikom predstavljanja izveštaja o inflaciji, istakla da osiguravajuća društva nisu smela da bez konsultacije sa regulatorom - centralnom bankom - donose odluku o poskupljenju obaveznog osiguranja. 

"To je bilo neprijatno iznenađenje - da su cene obaveznog osiguranja od autoodgovornosti porasle bez bilo kakvih konsultacija sa regulatorom, a indeks učešća te premije u inflaciji nimalo nije beznačajan", izjavila je Tabakovićeva.

Najava poskupljenja 60 dana ranije

Jović je rekao da je druga mera koja je preduzeta od strane NBS preventivnog karaktera i da se odnosi na sva buduća povećanja tarifa i premija osiguranja i da će društva biti obavezna da unapred u roku od najmanje 60 dana pre izmene tarifa obaveste Narodnu banku o nameri uvođenja.

Jović je ukazao da se druga mera koja je preduzeta od strane NBS preventivnog karaktera i da se odnosi na sva buduća povećanja tarifa i premija osiguranja gde će društva biti obavezna da u napred u roku od najmanje 60 dana pre izmene tarifa obaveste Narodnu banku o nameri uvođenja.

Iz Udruženja osiguravača su poskupljenje kao razlog poskupljenja polise naveli rast cene rezervnih delova, uslovljen inflacijom na svetskom nivou. Naveli su da je prethodni put cena polise koja se odnosi na ovu vrstu osiguranja promenjena u julu 2014. godine, a da je od tada do danas, zabeležena inflacija, merena indeksom rasta potrošačkih cena, od 20,68 odsto. Dodali su i da su na rast cene osnovne polise osiguranja uticali i međunarodni faktori.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis