Biznis vesti

Atanacković: Ne pravimo planove restrikcija, već planove štednje, a to radimo da bismo uvozili manje struje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2022

-

11:51

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Grejna sezona u Srbiji će početi na vreme i po planu, izjavila je za Euronews Srbija Jovanka Atanacković, državna sekretarka u Ministarstvu energetike. Ona je rekla da planovi štednje koji su napravljeni u većini javnih ustanova, preduzeća i državnih ustanova ne podrazumevaju odlaganje grejanja niti smrzavanje u prostorijama, ali da podrazumevaju niz drugih mera.

"Nema nikakvih planova restrikcija, neće biti odlaganja početka grejne sezone, država će obezbediti dovoljno energije i energenata i za privredu i za domaćinstva, a preporuke Ministarstva o smanjenju potrošnje energije donete su kako bismo dali manje novca za uvoz struje tokom zime", rekla je Jovanka Atanacković.

Ona je istakla da je Ministarstvo dalo preporuke, koje su baš to – preporuke i naglasila da "ništa od toga nije obavezujuće, nema sankcija ako se ne poštuju".

"Nema smisla da rasipamo energiju, da ostavljamo upaljena svetla u prostorijama u kojima ne sedimo, da ostavljamo otvorene prozore. Od takvih stvari i različitih navika u pranju veša, kuvanju i pranju sudova smo krenuli. To su neke  svakodnevne stvari, koje apsolutno ne menjaju način našeg života i komfor na koji smo navikli, već prave male korake uz koje možemo da uštedimo električnu i toplotnu enegiju", rekla je Atanacković.

Škole, vrtići i bolnice izuzeti od štednje

Ona je napomenula da je Ministarstve apelovalo i na državnu upravu, javna preduzeća, lokalne samouprave da naprave svoj plan smanjenja potrošnje.

"Naravno da su izuzete su predškolske ustanove, vrtići, škole, bolnice, domovi za stara lica i sve druge ustanove u okviru obrazovne i naučnoistraživačke delatnosti, kao i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite. Pravimo planove štednje, pokušavamo da se promenimo, apelujemo na sve. Nemamo restrikcije i ne pravimo planove restrikcija, već planove štednje, a to radimo da bismo uštedeli struju, a ne da bismo sprečili restrikcije. One uopšte nisu tema", rekla je državna sekretarka.

Ona je rekla da Srbija ima apsolutno drugačiji pristup od onih država koje su uvele sankcije za one koji se ne budu pridržavali mera.

profimedia

 

"Opredelili smo se za finansijsku stimulaciju umesto kažnjavanja, pa će tako domaćinstva čiji računi budu niži u odnosu na isti mesec prethodne godine dobiti dodatni popust. Domaćinstva čine 42 odsto ukupne potrošnje, a skoro 60 odsto troši ispod prosečne potrošnje koja je 350 kilovat-časova mesečno. Oni zapravo potroše 20 odsto te energije koja ide na domaćinstva, a 40 odsto onih koji troše iznad proseka potroši čak 80 odsto te energije koja odlazi na domaćinstva. Upravo takva domaćinstva, ona koja se greju na struju i koriste je i u druge svrhe, treba da se promene navike na takav način da ostane normalan život, ali da i uštedimo struju", rekla je državna sekretarka.

Atanackovićeva je ponovila da država čini sve da obezbedi dovoljne količine energije i energenata i da neće biti odlaganja početka grejne sezone niti resktrikcija.

"Nismo nijednog trenutka govorili o odlaganju grejne sezone, niti o restrikcijama. Ukoliko uštedimo 15 odsto svakog meseca, na godišnjem nivou to znači da ćemo anulirati uvoz. Niko ne priča o smrzavanju, restrikcijama, odlaganju grejne sezone, već da probamo da promenimo svoje navike i odnos prema električnoj energiji. To su mali koraci koji doprinose smanjenju potrošnje, a ne utiču na bezbednost ili komfor“, rekla je Atanacković.

Svaka treća ugašena sijalica na banderi štedi 30 odsto

Ona je rekla da je preporučeno da u svakoj ustanovi ili instituciji postoji jedna osoba koja će biti zadužena da proverava da li se poštuju preporuke i da li ih primenjuju.

"Bezbednost, komfor, život i normalno funkcionisanje su primarne stvari i u našim preporukama. Kada je u pitanju javna rasveta, predložili smo da se smanji protošnja 33 odsto, a to zapravo znači gašenje svake treće sijalice. To dalje en znači da vam je mrak na ulici. Naravno, to sve uz procenu da i tada ima dovoljno svetla noću da bi građani bili bezbedni i da u tom smislu ne remetimo normalan život", objasnila je Atanacković.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Državna sekretarka je navela da je za dekorativnu rasvetu preporučen kraći period kada će biti uključena.

"Ranije nismo tako živeli, ali smo poslednjih godina navikli da nam već u oktobru ili novembru počne novogodišnja rasveta, ali sasvim je dovoljno od 15. decembra do 15. januara. Naši planovi su da se time uštedi 15 odsto mesečno. Ako u svim segmentima smanjimo potrošnju 15 odsto, u proseku ćemu anulirati naš uvoz. Trenutno pirčamo o 1,1 milijardi evra", rekla je Atanacković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis