Biznis vesti

Ministarstvo energetike: Razmatramo izgradnju naftovoda kako bi se Srbija povezala sa ruskom Družbom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2022

-

15:32

Ministarstvo energetike: Razmatramo izgradnju naftovoda kako bi se Srbija povezala sa ruskom Družbom
Naftovod Družba - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon usvajanja osmog paketa sankcija Evropske unije (EU) u kome zemlje Zapadnog Balkana nisu izuzete iz zabrane uvoza sirove nafte iz Rusije morskim putem, Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) sagledava sve mogućnosti da obezbedi diverzifikaciju i u oblasti snabdevanja sirovom naftom, saopštilo je to ministarstvo.

Naftovod "Družba" je najduži naftovod u Evropi i svetu koji se pruža od Tatarstana u Rusiji do Nemačke na dužini od preko 4 000 kilometara.

Saopštenje je usledilo nakon najave da će Evropska unija do 1. decembra odlučivati o tome da li će Srbiji biti dozvoljen transport ruske nafte iz hrvatske luke Omišalj naftonovodom Janaf do Pančeva.

Ministarstvo navodi da, kako bi Srbija imala sigurnost u snabdevanju sirovom naftom koja se prerađuje u pančevačkoj rafineriji i zadovoljava potrebe domaćeg tržišta, neophodno je da imamo mogućnost da naftu dobijamo iz više pravaca. Dodaju da su oni tu mogućnost već predvideli i u svoj plan investicija uvrstili odgovarajuće projekte koji podrazumevaju gradnju novih naftovoda, pored postojećeg Jadranskog naftovoda (JANAF).

U tom smislu, plan je da se obezbedi diverzifikacija snabdevanja sirovom naftom povezivanjem sa naftovodom "Družba". Iz ministarstva objašnjavaju da postoje dve opcije spajanja na ovaj naftovod od kojih je prva izgradnja naftovoda do Segedina, do Alđe.

Trasa tog naftovoda koji bi obezbedio delimičan kapacitet za snabdevanje rafinerije u Pančevu bila bi duga oko 128 kilometara, od čega 104 kilometra na teritoriji Srbije, a procenjena vrednost investicije je 83 miliona evra, odnosno 64 miliona za izgradnju na našoj teritoriji.

Druga opcija za spajanje na naftovod "Družba" kod Budimpešte je izgradnja naftovoda od Novog Sada do Szazsalombate dužine 400 kilometara, a procenjena vrednost investicije je oko 240 miliona evra.

Povezivanje sa naftovodom "Družba" znači i mogućnost da tržište u Srbiji i dalje dobija mogućnost nabavke samo ruske sirove nafte, ističu iz MRE.

Navode da se obe opcije analiziraju i u skladu sa efikasnošću i vrednošću investicije, vremenskim okvirima i uslovima pod kojima se može izvesti diverzifikacija te da očekuju da Vlada Srbije donese odgovarajuće odluke o gradnji novog naftovoda. Kapacitet naftovoda bi bio usklađen sa kapacitetom prerade domaće rafinerije u Pančevu.

Kojčić: Moguć završetak do sledeće zime

Takvu moguićnost danas je najavio pomoćnik ministra rudarstva i energerike Raša Kojčić u izjavi za Tanjug.

"U nekom kratkom perioduu, do sledeće zime, mogao bi da bude izgrađen taj naftovod dužine 404 kilometra", rekao je Kojčić.

Kojčić je naglasio da se nakon usvajanja osmog paketa sankcija EU u kojem zemlje Zapadnog Balkana nisu izuzete iz zabrane uvoza sirove nafte iz Rusije morskim putem, ne očekuju problemi u snabdevanju sirovom naftom i da neće biti ugrožena stabilnost tržišta.

„NIS ima dogovor sa JANAF-om da do početka decembra postoji prolaz za rusku sirovu naftu. Inače je NIS i do sada kupovao druge tipove sirove nafte, kao što je iračka kirkuk. U jednom trenutku ruska nafta je bila jeftinija, pa je i procenat te nafte u ukupnoj strukturi bio viši. Sada će mesto ruske sirove nafte zauzeti sirova nafta iz nekih drugih zemalja", objasnio je Kojčić.

On je naglasio da srpsko tržište nafte i naftnih derivata neće biti ugroženo, ali nije mogao da kaže kako će se kretati cene derivata u narednom periodu.

"Pokazalo se da su svi pokušaju predikcija cena sirove nafte nezahvalni. Očekivalo se da će cena ići čak doi 150 dolara za barel, pa se ispostavilo da nije bilop tako, jer je cena danas oko 100 dolara", rekao je Kojčić.

On je naglasio da će država kao i do sada brinuti da se domaće tržište obezbedi neophodnim derivatima i ostalim energetnima i dodao kako već sada imamo dovoljne zalihe svih energenata.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis