Biznis vesti

EPS je bomba koja je delimično eksplodirala: Posrtanje zbog lošeg rukovođenja skupo će koštati građane i narednih godina

Komentari

Autor: Nataša Jovanović

08/11/2022

-

17:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Gubici energetskih preduzeća u Srbiji od prošle jeseni do danas, prema podacima Fiskalnog saveta, iznose oko 2 milijarde evra. Umesto da je napravila novi auto-put, poput Koridora 10 čija je projektovana vrednost za oba kraka od Niša ka Dimitrovgradu i ka Preševu koštala toliko, Srbija je taj novac dala na gubitke Srbijagasa i Elektroprivrede Srbije od prošle jeseni do danas.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov kaže da se uzroci državnog troška za Srbijagas nalaze u međunarodnom skoku cena i državnoj odluci da subvencioniše cene gasa, dok su gubici EPS-a koja država pokriva, indukovani tokom poslednje decenije i plod su lošeg poslovanja i upravljanja. On je ocenio da je EPS bomba koja je delimično eksplodirala zbog problema upravljanja.

"Zavisimo od uglja čija kalorijska vrednost pada. Trebalo je pripremiti nove otkrivke što nije urađeno, pa je dodavan mazut. A jednostavno je, samo trebalo spremiti ugalj. Problemi EPS-a su što se 70 odsto struje proizvodi u termoelketranama, zavisimo od uglja, a kalorijski sastav uglja tokom godina pada, svi to vide i prepoznato je još pre nekoliko godina da trebaju nove otkrivke, one se ne otkrivaju, ne možete da sagorevate i onda dodajete mazut, to su jednostavne stvari", rekao je Altiparmakov.

"Najveći problem privremeni menadžment" 

Ekonomista Svetske banke Lazar Šestović je istakao da mora da se utvrdi odogovornost za to i ukazao da ne smemo da se dovedemo u istu situaciju ove zime. Prema mišljenju ekonomiste Svetske banke EPS mora pod hitno da se stavi na zdrave noge, a to je moguće, kako kaže, odabirom pravih ljudi na čelu ovog javnog preduzeća.

"Najveći problem je u tome što se godinama ti veliki sistemi, sva naša javna preduzeća, održavaju u v.d. stanju. Jednostavno, vi ne možete da vodite firme koje imaju hiljade zaposlenih, milijarde evra prometa, da ih držite na nekom privremenom menadžmentu. Mora da se prestane sa tom praksom", smatra Šestović.

srbijagas.com

 

Obnova EPS-a trajaće godinama, a stručnjaci očekuju da će uprkos problemima Srbija ove zime imati struje. Šestović napominje da sve zavisi od toga kakva će biti zima i ukazuje da je energetski sistem čitave Evrope u problemima.

"Mi smo tu mala zemlja, mali proizvođač i potrošač, zavisiimo od dešavanja u Evropi i kako bude tamo, biće i kod nas. Ako ima struje na tržištu mi ćemo je kupiti, a platićemo koliko moramo", kaže Šestović.

"Dug ćemo otplaćivati godinama"

Dodaje da je da je druga važna stvar da se radi  na tome da se EPS operativno stavi na zdrave noge i da se obnove kapacitete.

"Verovatno bismo mogli da obezbedimo sredstva da uvozimo struju, ali naravno to nećemo samo sada platiti, nego ćemo dugo otplaćivati u narednim godinama. To je nešto što zaista nismo smeli da dozvolimo da se nađemo u ovoj situaciji naročito što je Srbija u bivšoj Jugoslaviji bila glavni proizvođač struje", ističe Altiparmakov.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

On je napomenuo da ta sredstva koja sada dajemo EPS-u i Srbijagasu nećemo moći da damo na unapređenje obrazovanja i na neke druge vitalne funkcije. Dodao je da je to problem koji se pomalja bezmalo već čitavu deceniju i istakao da nije bilo adekvatne reakcije ni Vlade Srbije ni Svetske banke i da smo zbog toga tu gde jesmo.

Sve rashode energetskih preduzeća država će pokriti zaduživanjem, kažu ekonomisti, a ekonomski sistem Srbije moći će da se oporavi tek 2024.godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis