Biznis vesti

Amazon sprema najveće otpuštanje u istoriji kompanije - bez posla bi moglo ostati oko 10.000 zaposlenih

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2022

-

10:01

Amazon sprema najveće otpuštanje u istoriji kompanije - bez posla bi moglo ostati oko 10.000 zaposlenih
Amazon sprema najveće otpuštanje u istoriji kompanije - bez posla bi moglo ostati oko 10.000 zaposlenih - Copyright Tanjug/AP/Mark Lennihan

veličina teksta

Aa Aa

Globalni onlajn maloprodavac, Amazon, planira da otpusti oko 10.000 zaposlenih na korporativnim i tehnološkim pozicijama od ove nedelje, piše Njujork tajms. NJujorški poslovni dnevnik Vol Strit Žurnal (WSJ) takođe je objavio, pozivajući se na poverljive izvore, da ova kompanija namerava da otpusti više hiljada zaposlenih, prenosi CNBC.

Ovo bi bilo najveće smanjenje radne snage u istoriji kompanije i prvenstveno bi uticalo na Amazonov sistem organizacije, na maloprodajni i sektor ljudskih resursa, navodi se u izveštaju.

Ovoliki obim otpuštanja predstavljao bi manje od 1,0 posto Amazonove globalne radne snage i 3,0 procenta zaposlenih u korporativnoj diviziji.

Amazon je prijavio 798.000 zaposlenih na kraju 2019. godine, da bi 31. decembra 2021. izvestio da ima 1,6 miliona zaposlenih sa punim i skraćenim radnim vremenom, što je bilo povećanje od 102 odsto.

Tanjug/AP/Kathy Willens

 

Njujork tajms navodi da ukupan broj otpuštanja "ostaje fluidan" i da bi mogao da se promeni. Akcije Amazona su pale noćas na NJujorškoj berzi za oko 2,0 posto. Predstavnik kompanije nije odmah odgovorio na zahtev CNBC-a za komentarom.

Talas otkaza u tehnološkim firmama 

Ova vest stiže nakon najavljenih ogromnih smanjenja broja zaposlenih u drugim američkim tehnološkim firmama. Meta je prošle nedelje objavila da otpušta više od 13 posto osoblja, ili više od 11.000 zaposlenih, a Tviter je otpustio otprilike polovinu zaposlenih samo nekoliko dana nakon što je Ilon Mask kupio kompaniju za 44 milijarde dolara.

Sezona prazničnih kupovina je od ključne važnosti za Amazon, koji je u tom periodu obično povećavao broj zaposlenih da bi zadovoljio potražnju.

Međutim, korporativna politika Endija DŽesija, koji je preuzeo dužnost generalnog direktora Amazona u julu 2021, usmerena je na smanjenje troškova da bi se sačuvala gotovinska sredstva pošto se kompanija suočava sa usporavanjem prodaje i sumornim izgledima globalne ekonomije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis