Biznis vesti

Vučić: Počeli samo da trošimo rezerve gasa, cene će rasti ali smo se dobro pripremili

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/11/2022

-

17:06

Vučić: Počeli samo da trošimo rezerve gasa, cene će rasti ali smo se dobro pripremili
Vučić: Počeli samo da trošimo rezerve gasa, cene će rasti ali smo se dobro pripremili - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija počela da troši rezerve gasa zbog toga što ugovorene količine koje stižu na dnevnom nivou nisu dovoljne da se podmire sve potrebe. On je naveo da su zahvaljujući ugovoru sa Mađarskom obezbeđene rezerve od 670 miliona kubnih metara, a da one na današnji dan iznose 650 miliona. Dodao je i da je napravljen dobar aranžman sa Bulgargasom. 

"Nas gas danas spašava. Zahvaljujući gasnim elektranama možemo da prezimimo. Na osnovu uglja i obnovljivih izvora ne bismo mogli. Ja sam uvek više pesimista nego realista, ali ovoga puta želim da kažem ljudima da smo se dobro pripremili, da smo mnogo uložili i da smo računali na to", rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.  

Dodao je da je cena gasa skočila u poslednjih devet dana i da će svi početi da troše rezerve, što znači da će cene gasa i struje da idu naviše. 

"Mi i dalje držimo izrazito nisku cenu električne energije i gasa. to je nač način da pomognemo domaćinstvima i kompanijama, da mogu da ostanu u tom lancu proizvodnje u različitim oblastima industrije", naveo je.

Najavio je da se sutra održava važna konferencija i da će moći više da govori o tome.  

Komentari (0)

Biznis