Biznis vesti

"Ruski Gugl" želi da ode iz Rusije: Da li bi domaći pritisci i zapadne sankcije mogli da dovedu "Jandeks" u Srbiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Njujork tajms, Rojters

04/12/2022

-

10:00

"Ruski Gugl" želi da ode iz Rusije: Da li bi domaći pritisci i zapadne sankcije mogli da dovedu "Jandeks" u Srbiju
"Ruski Gugl" želi da ode iz Rusije: Da li bi domaći pritisci i zapadne sankcije mogli da dovedu "Jandeks" u Srbiju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandski holding "Jandeks N.V", u čijem vlasništvu je i ruski internet gigant "Jandeks", saopštio je da planira da se odrekne vlasništva i kontrole nad većim delom "Jandeks grupe", kao i da će međunarodni sektori nekih usluga biti razvijeni van Rusije. Od početka rata u Ukrajini, "Jandeks", koji se često naziva "ruskim Guglom", nalazi se u nezavidnoj poziciji, jer su sa jedne strane domaći pritisci, a sa druge zapadni investitori, prenosi Rojters

Holding "Jandeks N.V", registrovan u Holandiji, naveo je u saopštenju da razmatra opcije za "restrukturiranje vlasništva i upravljanja grupom u svetlu trenutnog geopolitičkog okruženja". 

Ovo saopštenje je usledilo nekoliko sati nakon što su ruski predsednik Vladimir Putin i bivši ministar finansija Aleksej Kudrin razgovarali o budućnosti Jandeksa, kako su rekle za Rojters tri osobe upoznate sa situacijom.

Isti izvori naveli su i kako se očekuje da Kudrin, dugogodišnji predsednikov saradnik, napusti funkciju šefa Revizorske komore Rusije da bi preuzeo poziciju u Jandeksu. Jedan od izvora je čak rekao da bi se to moglo dogoditi "u narednih nekoliko nedelja". 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne može da potvrdi da li je sastanak održan ili ne, a Revizorska komora Rusije je odbila da komentariše.

"Kudrin je neko za koga kompanija smatra da je dobra osoba za ovaj posao, jer je dovoljno liberalan da shvati da je Rusiji potrebna privatna internet kompanija, oslobođena nacionalizacije, koja ima kredibilitet u Putinovim očima", rekao je jedan od izvora.

Drugi izvor, blizak Kudrinu, rekao je da je ovo najbolja opcija za kompaniju, koja može da joj obezbedi maksimalnu poslovnu neutralnost i da će, s jedne strane, nastaviti da se razvija u zemlji, a sa druge neće plasirati laži pod kontrolom države.

Ljudi koji su upoznati sa ovim pitanjem rekli su za "Njujork tajms" da je rat u Ukrajini učinio nemogućim razvoj novih Jandeksovih tehnologija, kao što su autonomni automobili,  mašinsko učenje i klaud usluge. S obzirom na to da je kompaniji neophodan pristup zapadnim tržištima, stručnjacima i tehnologiji, ništa od toga ne bi bilo moguće ako ostanu povezani sa Rusijom. Jedan od izvora rekao je da će Jandeksova ruska filijala nastaviti da pruža iste usluge kao i do sada pod novim vlasnikom. 

profimedia

 

Da bi plan za prodaju ruskog odseka "Jandeksa" prošao, kompanija mora da dobije odobrenje Kremlja da prenese tehnološke licence registrovane u Rusiji van zemlje, istakao je drugi izvor, dodajući da bi pre svega trebalo da se pronađu kupci, mada je najverovatnije da će oni biti iz Rusije. 

Najavili otvaranje razvojnog centra u Srbiji

U Srbiji se sve glasnije priča da bi, u slučaju odluke o preseljenju biznisa u Evropu, pored Belorusije i Turske, mogla biti i naša zemlja, koja je među tri države koje jedine nisu uvele sankcije Rusiji. Inače, premijerka Ana Brnabić razgovarala je pre desetak dana sa delegacijom ove globalne IT kompanije, a posle sastanka je saopšteno da su predstavnici "Jandeksa" najavili otvaranje razvojnog centra u Beogradu u kojem će raditi više od 800 inženjera.

Na sastanku je dogovoreno da se nastave razgovori i unapredi saradnja u oblasti obrazovanja, s obzirom da pored kreiranja softvera, "Jandeks" dodatno radi i u oblasti obrazovanja za IT.

Tanjug/Ivan Radulović, Zoran Žestić profimedia

 

Premijerka je u razgovoru navela da je Vlada Srbije „otvorena za saradnju i spremna da pruži pomoć i podršku svetskim IT kompanijama koje otvaraju istraživačke centre u Srbiji i zapošljavaju IT stručnjake iz celog sveta“.

Brnabić je rekla da je posle otvaranja razvojnog centra i predstavništva globalne kompanije "Luksoft", najava otvaranja razvojnog centra "Jandeks" i zapošljavanje internacionalnih IT stručnjaka "snažna podrška za naš privredni rast i stvaranje dodatne vrednosti".

Ova kompanija je inače, prema podacima iz Agencije za privredne registre, u junu otvorila svoje predstavništvo u Beogradu sa šifrom delatnosti "ostale uslužne aktivnosti podrške poslovanju". Kao zakonski zastupnik naveden je Sergei Melnik.

Veliki gubici od početka rata

Napori Zapada da ekonomski izoluju Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu naneli su dosta štete ovoj kompaniji. Cena Jandeksovih akcija kojima se trguje u Moskvi pala je za 62 odsto ove godine, a deonice kompanije koje se nalaze u Njujorku izgubile su više od 20 milijardi dolara na vrednosti pre nego što je Nasdak berza obustavila njihovo trgovanje.

Nekoliko hiljada zaposlenih u Jandeksu napustilo je Rusiju od početka invazije, a u martu je tadašnji zamenik izvršnog direktora kompanije, Tigran Kudaverdijan, istupio protiv Kremlja pišući na svom Fejsbuk nalogu o "monstruoznom ratu". 

profimedia

 

Da bi se distancirao od političkih posledica rata, Jandeks je u avgustu prodao svoj onlajn agregator vesti, koji je postao ispunjen državnom propagandom zbog sve čvršćih ruskih medijskih zakona koji zabranjuju kritikovanje rata.

Evropska unija je u martu uvela sankcije protiv Kudaverdijana zbog uloge Jandeksa u promovisanju ratnog narativa Kremlja. Njegov šef i osnivač kompanije, Arkadij Volož, nekoliko meseci kasnije takođe se našao na listi sankcija nešto kasnije. Naposletku, obojica su dali ostavke kako bi kompanija mogla da radi u Evropi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis