Biznis vesti

Grejanje toplom vodom iz termoelektrane u Obrenovcu - projekat koji će ostati večiti potencijal ili zaista realna šansa

Komentari

Autor: Nataša Jovanović

03/12/2022

-

12:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

O izgradnji toplovoda od Obrenovca do Novog Beograda govori se već decenijama, posebno sada, u periodu energetske krize. Najavljivan je kao najveći energetski projekat u zemlji, pokušavale su da ga grade mnoge prethodne vlasti, a konačna izgradnja trebalo bi da počne čim se pribave sve građevinske dozvole.

Osim što prave struju, termoelektrane proizvode i veliku količinu toplote. Ideja da se ta toplota stavi u cevi i prenese od Obrenovca do Novog Beograda stara je više od pola veka, a ugovor o izgradnji toplovoda zaključen je 9. januara 2020. godine između Beogradskih elektrana, Grada Beograda i izvođača radova, kineske kompanije Power Construction Corporation. Međutim, skoro dve godine kasnije radovi još nisu počeli.

"Prva tačka jeste rekonstrukcija turbina na blokovima A3, A4, A5 i A6, pošto su oni pravljeni svojevremeno 70-tih godina da prave struju. Nisu pravljeni da imaju taj odvojak za paru, odnosno za grejanje. Trenutno EPS radi taj svoj posao i on će biti završen za tri godine", priča za Euronews Srbija gradski menadžer Miroslav Čučković, koji je i bivši predsednik opštine Obrenovac.

Euronews Srbija

 

Istovremeno, kaže gradski menadžer, treba pronaći način kako da cevi izađu iz dvorišta Termo-elektrane "Nikola Tesla", a potrebno je napraviti i cevovodnu mrežu dugu 28 kilometara koja će toplotnu energiju dovoditi od kapije do kapije.

Banjac: Ne isplati se prekid rada blokova

Profesor termodinamike na Mašinskom fakultetu Miloš Banjac, međutim, smatra da je to isuviše skupo i da se ne isplati.

"Vi morate bukvalno da izbušite turbinu, da preuzmete tu paru. EPS, odnosno blokovi u tom trenutku prekinu da rade. Jedan mesec nerada bloka je oko 10 miliona evra, dva bloka su u pitanju i to je 20 miliona evra mesečno", ukazuje Banjac.

Topla para se već uzima iz blokova 1 i 2 i na taj način se Obrenovac greje već 40 godina. Zahvaljujući termoelektrani "Nikola Tesla A" tople radijatore ima 20.000 domaćinstava što znači da se na ovaj način greje oko milion kvadratnih metara. Meštani kažu da je to možda jedina kompenzacija za to što im se jedan od najvećih zagađivača nalazi u neposrednoj blizini.

Toplovodna mreža se iz godine u godinu širi. Priključak na daljinsko grejanje, za Obrenovčane je veoma povoljan, kažu iz Toplovoda, kao i cena grejanja.

"Grejanje je za građane nepunih 60 dinara, odnosno 59, 20 sa PDV-om. Ako je prosečan stan 60 kvadrata ti se računi kreću od 3.200 do 4.000 dinara za stan prosečne pčovršine u Obrenovcu. Mislimo da je to najpovoljnija cena u Srbiji", kaže Boris Ivković, direktor JKP "Toplovod" Obrenovac.

Profesor Banjac kaže da je ovakav sistem grejanja u Obrenovcu potpuno opravdan, ali napominje da prenos toplotne energije 28 kilometara dalje - nije.

Unsplash

 

" Vi ćete snabdeti s tom toplotom Novi Beograd, ali to je previše toplote za Novi Beograd. Morali bi da prebacite preko Save. Gazela je već iskorišćena, most na Adi tu bi moglo, ali ćete s tim da snabdevate Banovo brdo. Pitanje je šta ćete sa ostalim delovima grada da radite i sad je neka procena da treba još 100 miliona evra da se uloži u infrastrukturu da bi moglo to da se prebaci", objašnjava profesor Banjac

Sa druge strane, iz gradske vlasti kažu da nije zgoreg imati alternativu toplanama koje rade na gas, posebno u periodu energetske krize.

"Naveći značaj bi bio za budžet grada.štede bile takve da bi on bi daleko jeftiniji nego što je danas gas, a ukoliko bi gas bio jeftiniji u budućnosti odnosu na mazut ili paru mi bismo onda to koristili", tvrdi Čučković.

Za realizaciju toplovoda od Obrenovca do Beograda Vlada Srbije i grad Beograd podigli su kredit od 200 miliona evra. Prema rečima gradskog menadžera, zbog odlaganja početka radova moraće da plate penale od oko 770.000 evra. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Milan

03.12.2022 13:50

Koliko znam Obrenovac ima grejanje 24x7 baš zbog TENT

Biznis